Connect with us

Novice

Ana Zagožen izdala novo knjigo z naslovom Vpliv islama na kulturno podobo Evrope.

Published

on

V založbi Nova obzorja je izšla nova knjiga avtorice Ane Zagožen z naslovom Vpliv islama na kulturno podobo Evrope.

Ana Zagožen se je 5.9. 1987 rodila v Celju, njene korenine pa segajo v Slovensko Istro in Savinjsko dolino. S staršema in bratom Matejem  je odraščala v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Dodiplomski študij je dokončala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani iz smeri Sociologija – kadrovski menedžment, podiplomski študij pa je dokončala na Fakulteti za Uporabne družbene študije v Novi Gorici, smer Medkulturni menedžment. Pod mentorstvom publicista in  prof. dr. Matevža Tomšiča je magistrirala iz teme vpliv množičnega priseljevanja iz islamskega sveta na kulturno podobo Evrope. Raziskovala je posledice priseljevanj predvsem v smislu posledic identitete, varnosti in politične stabilnosti. Prav zaradi poglobljenega raziskovanja aktualne problematike se je odločila napisati knjigo. Že kot mlada je spremljala politično dogajanje v Sloveniji in po svetu in bila aktivna tudi v mladinskih organizacijah, saj je mnenja, da moramo mladi biti aktivni državljani, ki nam ne sme biti vseeno za našo prihodnost.

Evropa se zadnja leta spopada z vedno večjim priseljevanjem tujcev. Priseljevanja so sicer del evropske zgodovine, vendar je leta 2015 v Evropsko unijo prišlo kar 41 % več migrantov in beguncev kot na primer leta 2000 Zaradi povečanja migracij je vidik varnosti sčasoma postal pomemben del zunanje in varnostne politike EU, ne le del gospodarskega, socialnega in humanitarnega področja.

V knjigi se je avtorica lotila konceptov kulture, identitete in civilizacije, nato se je posvetila multikulturalizmu in primerjavi islama ter krščanstva. Nato se avtorica loti problematike migracij, tj. teorije migracij in njihove zgodovine, priseljevanja v Evropo, predvsem z vidika vprašanja varnosti; pa tudi odzivov Evropske unije na priseljevanje in njegove posledice. V sklepnem delu so predstavljene ključne ugotovitve same raziskave. Pri tem avtorica ugotavlja, da je iz vidika varnosti in politične stabilnosti priseljevanje ljudi iz islamskega sveta prinaša pretežno negativne učinke, in to ne samo v ciljnih državah, ampak tudi v matičnih državah priseljencev.

Naročilo knjige: https://vseknjige.si/vsenaseknjige/strokovna-literatura/vpliv-islama-na-kulturno-podobo-evrope ali 01/24 47 200 ali info@vseknjige.si.