Connect with us

Slovenija

Ekskluzivno! Slovenski narodno zabavni bend Fehtarji verbalno napadeni v Ljubljani. “Pi*ka vam materna Slovenska, spizdite”.

Published

on

Vsi ljubitelji narodno zabavne slovenske glasbe smo zagotovo že kdaj slišali za bend “Fehtarji”.

Skupina mladih fantov, ki se počasi prebija v sam vrh slovenskih narodno zabavnih bendov, in popeva narodno zabavne pesmi, ter s tem ohranja Slovensko kulturo je naletla na neljubi incident.

Včeraj, v Soboto 16.4.2022 so v centru Ljubljane snemali videospot za pesem “Moja Slovenija” ko je do njih pristopila skupina mladih fantov, ki jih je začela grdo ozmerjati.

“Pi*ka vam materna Slovenska” “Sp*zdite v tisto jebeno selo iz katerga ste prišli”.

So bile zgolj ene od žaljivk ki so jih fantje bili deležni. In to v sami prestolnici Slovenije. Glavnem mestu.

Ali je to zgolj pokazatelj, kakšna postaja Slovenija? Bo Slovenski glasbenik ponižan, in javno ozmerjan, samo zato, ker igra in prepeva Slovensko glasbo, v glavnem mestu svoje države?

Kje so vsi javni mediji, kje je ogorčenost?

Ali bomo ponovno pogledali skozi prste, ter pustili, da se takšni incidenti stopnjujejo?

Fehtarji naprošajo vse svoje poslušalce in podpornike, da na njihov koncert, 20. maja na Kongresni trg prinesejo Slovenske zastave.

V času nastanka tega članka, se je število všečkov na njihovi objavi približalo že skoraj tritisoč. Pravtako je število pozitivnih komentarjev in sporočil podpore poletelo v nebo. Kar pokaže, da se Slovenci znamo še vedno postaviti za kar mislimo da je prav, ne glede na politično opredeljenost. Podporo Fehtarjem izražamo tudi iz uredništva NTA.
Fantje, pogumno naprej!

Tako so fantje zadevo opisali na svojem FB profilu, objavljamo ga nelektoriranega.

“ [JE IGRATI NARODNO-ZABAVNO GLASBO RES SRAMOTNO?]

Danes zjutraj smo imeli še zadnji dan snemanja videospota za naš prihajajoči singel »Moja Slovenija«, ki ga izdajamo naslednji petek. Malo pred sedmo uro se zberemo na Kongresnem trgu v naši lepi prestolnici Ljubljani, kjer smo nameravali posneti nekaj finalnih kadrov. Točno na tem mestu se bo namreč odvil 20. maja naš koncert, katerega Fehtarji in več tisoč obiskovalcev nestrpno čakamo. Dogovorili smo se, da bomo oblečeni v srajce in »irharce«. Tako se namreč imenujejo usnjene hlače, ki so sestavni del slovenske narodne noše.

Ravno pričenjamo s prvim kadrom, ko v našo bližino pristopi skupina 3 mladenk in mladeniča, ki pridejo opazovat dogajanje. Režiser zakliče »akcija« in zazvenijo prvi takti naše melodije, katera ima klasičen »narodno-zabavni« zven. Lepo je bilo slišati slovensko narodno-zabavno glasbo sredi Ljubljane, sploh ker nas je vznemirjala misel, da bomo to pesem na tem mestu kmalu lahko igrali za širšo množico naših poslušalcev. Nato pa sledi šok. Grupa mladih, ki je pred tem pristopila v našo bližino, začne živalsko vpiti na nas: “P**ka vam materna Slovenska! Sp**dite v tisto jebe** selo od ker ste pršli! Crknite prokleti kmetje!« Spogledamo se. Seveda smo obnemeli. Želeli smo obrazložitve in vprašali kaj želijo od nas? Oni pa nadaljujejo: »Utaknite si te irharce pa hozentregarje nekam! Pridite raje ob 12ih, ko nas bo več!«

V glavnem mestu NAŠE SLOVENIJE smo v deloma slovenski narodni noši snemali videospot za narodno-zabavno pesem s SLOVENSKIM besedilom, v kateri pojemo o ljubezni do naše DOMOVINE. Nakar nas štirje mladci, ki so govorili tekoče slovensko, obmetavajo s takimi vulgarnimi in neprimernimi opazkami. Kaj nismo v Sloveniji? Kako je to sploh mogoče? Ali je sramotno poslušati našo glasbo, po kateri nas poznajo evropski narodi? In najpomembneje: JE BITI SLOVENEC SRAMOTA?

Se razume, seveda bi mu najraje prešteli zobe in pretipali rebra. Vendar nas starši niso tako učili. Tudi če ne sprejemamo drugačnosti, oziroma se z nečim ne strinjamo, to še ne pomeni, da bomo ljudi vsesplošno žalili in jih označevali. Pričakovali bi, da se ljudje mirno umaknemo, če ne sprejemamo okusa, mnenj drugih, ne pa da se obkladamo z žaljivkami.

Priznamo, dogodek nas ni pustil ravnodušne. V ustih je ostal grenak okus. Člani skupine Fehtarji tak odnos do slovenske glasbe težko toleriramo. Na Kongresnem trgu bomo izvajali pesmi slovenskih glasbenikov in peli v slovenskem jeziku. Z izborom izvedenih skladb, z izborom naših glasbenih gostov bomo pokazali, da nas plemeniti tudi različnost in da nas poleg športa povezuje lahko tudi glasba. Želimo, da smo,na to, da smo SLOVENCI, PONOSNI!

Spoštovani obiskovalci našega koncerta, mogoče pa velja razmisliti, da 20. maja na Kongresni trg prinesete seboj SLOVENSKE ZASTAVE. Fehtarji se strinjamo, da bi bil pogled na množico le njih izredno lep.

Fehtarji “

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.