Connect with us

Novice

EKSKLUZIVNO! Zgodba iz ljubljanske osnovne šole: 8-letniku starši spremenili spol in nadeli novo ime, ravnateljica nagovarja učitelje k rabi nevtralnih stavkov.

Published

on

Danes smo na uredništvo Nacionalne tiskovne agencije prejeli ekskluzivno zgodbo iz ljubljanske osnovne šole (ime hranimo v uredništvu). Starši so 8-letniku (!!) spremenili spol, nadeli so mu novo ime, ravnateljica pa v dopisu ki smo ga prejeli, poziva vse učitelje, da pri tem učencu (po novem učenki?!) uporabljajo spolno nevtralne stavke.

Dopis objavljamo v celoti, nelektoriranega nepodpisanega (v uredništvu NTA hranimo podpisani dopis).

Spoštovani!
Pred začetkom šolskega leta smo bili obveščeni, da se je sošolec vašega otroka svojim staršem razkril kot transspolna oseba, ki se ne more poistovetiti s svojim biološkim spolom. Obveščeni smo, da so starši otroku tudi že uradno spremenili ime. Uporaba novega imena, za zaposlene v šoli zavezujoča. 
Ker v slovenskem šolskem prostoru ni izkušenj s transspolnostjo v tako zgodnjem obdobju in strokovni delavci nimamo ustreznega znanja in izkušenj, smo se za strokovno pomoč obrnili na naše ministrstvo in zunanje strokovne institucije.
Kljub temu, da je otrok spremenil ime iz moškega v žensko, je po uradnih evidencah še vedno moški. Skupaj z otrokovimi starši smo se dogovorili, da ne bo uporabljal ženskih garderob (preoblekel se bo v razredu), žensko stranišče pa bo uporabljal v času pouka. 
Učitelji imajo navodilo, da pri nagovarjanju uporabljajo nevtralne povedi (npr: Povej!, Pridi sem!, Kako se počutiš?), raba ženskega zaimka pa je stvar osebne presoje. Enako velja za učence. Otrok si sicer želi, da bi ga sošolci naslavljali z novim imenom in ustreznimi zaimki. 
Zavedamo se, da se nekaterih stvari ne da prilagoditi in spremeniti čez noč, ampak je zanje potreben čas. Enotni pa smo si, da je z učenci potrebno voditi odprt in strokoven pogovor ter odgovarjati na njihova vprašanja.
Hvala za razumevanje in vaše sodelovanje
PODPIS (ime hranimo v uredništvu NTA)