Connect with us

Novice

Izjava Združenja novinarjev in publicistov glede spolnih zlorab na Tivolski 44.

Published

on

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) zaznavamo, da se je novica o spolnih zlorabah, ki naj bi se dogajale v prostorih društva Fotopub in stanovanju njenega ustanovitelja Dušana Smodeja, skorajda povsem umaknila iz poročanja medijev, nekateri pa o njej skorajda niso poročali, kar je zaskrbljujoče.

Tragični dogodki so ogledalo družbe in obenem priložnost, da se uvedejo nujne potrebne spremembe, ki bodo vodile v bolj zdravo družbo. Z odprtimi in iskrenimi javnimi nagovori in polemikami  strokovnjakov in ostalih deležnikov v medijih, je treba spregovoriti o patologiji, ne samo v kulturi ampak tudi v drugih sferah in skupinah. V nasprotnem primeru se kolektivna travma še poglablja in posledice so dolgotrajne in uničujoče.

Odpiranje razprave o tem in razčiščevanje anomalij je naloga medijev, zato menimo, da bi bilo prav, da  temo še naprej raziskujejo in terjajo odgovore, kaj se je dogajalo, zakaj in kako so se lahko javna sredstva delila za umetnost, ki ji le stežka rečemo umetnost. Svojo nalogo morajo opraviti tudi organi pregona.

Upravni odbor ZNP, 11. 9. 2022