Connect with us

Novice

Izjava Združenja novinarjev in publicistov v zvezi s šikaniranjem novinarjev Panorame

Published

on

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) smo zgroženi nad pogromom in šikaniranjem, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTV Slovenija, imenovana na podlagi spremenjenega zakona zdajšnje vladne koalicije.

 

Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, je namreč uprava izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024. Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTV Slovenija še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje.

Nezakonito je tudi, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dneh onemogočila vstop v stavbo RTV Slovenija.

V ZNP ocenjujemo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTV Slovenija prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTV Slovenija prišli ali napredovali ob nepravem času.

V ZNP bomo zaradi očitno nezakonitega početja uprave podali prijavo na delovno inšpekcijo. Hkrati vlado Roberta Goloba pozivamo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivamo, naj se preneha izmikati in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTV Slovenija.

Upravni odbor ZNP, 4. 1. 2024

Prispevek je bil prvotno objavljen na: https://www.znp.si/component/content/article/1-glavne-novice/582-izjava-znp-v-zvezi-s-sikaniranjem-novinarjev-panorame