Connect with us

Kolumne

Kaj je metapolitika?

Published

on

Metapolitika, preprosto povedano, označuje kakršnokoli delovanje širjenja političnih idej in nazorov izven politične arene, oziroma izven področja strankarske politike.

Metapolitika se torej posveča splošnemu družbenemu vzdušju, družbenim normam in prevladujočim vrednotam v neki družbi. Te norme in vrednote analizira in ugotavlja kako so postale prevladujoče ter skuša zatem te vrednote zamenjati z lastnimi vrednotami in svetovnim nazorom, ki ga sama zagovarja

Metapolitika je tako glavna strategija v kulturnem boju in vključuje vse od pisanja blogov, ustvarjanja spletnih strani, dejavnosti na družbenih omrežjih, izdajanja revij in knjig, snemanja podcastov, organiziranja okroglih miz pa do deljenja letakov ali nalepk na ulici.

S takšnimi sredstvi skuša svoje ideje spraviti v javno razpravo, spremeniti prevladujoče norme in prepričanja ter pripravljati teren na korenite spremembe, ki jih hoče uresničevati na področju kulturnega, družbenega in političnega življenja.

V primeru identitarne ali desne metapolitike gre seveda za preobračanje trenutnih liberalnih norm in idej, ki prevladujejo v družbi ter uveljavljanje tradicionalnih vrednot, rasne in etnokulturne zavesti in svetovnega nazora, ki je skladen z identitarno mislijo.

Dober primer tovrstne identitarne metapolitike je dejstvo, da se v Franciji, pa tudi drugje, veliko govori o veliki demografski zamenjavi, izrazu, ki ga je skoval francoski pisatelj Renault Camus, in so ga najprej uporabljali predvsem v desnih krogih. Danes se ta izraz redno pojavlja, ko je govora o množičnih migracijah, preko njega pa Francozi in Evropejci lahko izrazijo svoje skrbi glede načrtnega nadomeščanja evropskega s tujim prebivalstvom. Prvi korak metapolitike je torej vključevanje določene problematike v javno razpravo. Ko se o nečem začne govoriti, smo korak bliže tudi samemu iskanju rešitev.

Metapolitika tako s svojim delovanjem na področju družbe in kulture pravzaprav tlakuje pot političnim idejam in gibanjem, ki jih zagovarjajo, saj z ustvarjanjem kulturne hegemonije teh idej močno povečuje možnost, da se povzpnejo na oblast in, da so izvoljena. Tako je, kot pravi Daniel Friberg v svoji knjigi Vrnitev resnične desnice, metapolitika predhodnica politike.

Članek je bil prvotno objavljen tukaj: https://tradicijaprotitiraniji.org/2024/02/06/kaj-je-metapolitika/