Connect with us

Novice

Kaj so opičje koze in vemo o njih? Se obetajo nove restrikcije?

Published

on

Te dni se je po tujih medijih pojavila novica, da so v ZDA zabeležili nov virus, ki so ga znanstveniki že poimenovali opičje koze (monkeybox).

Prvi primer opičjih koz, ki so jih v zadnjih tednih zaznali že v več evropskih državah in v Severni Ameriki, so včeraj potrdili tudi v Italiji. Bolezen so odkrili pri moškem, ki se je vrnil s Kanarskih otokov.

Od začetka maja so potrjene primere okužbe zabeležili v Veliki Britaniji, ZDA, Španiji, na Portugalskem in nazadnje še v Kanadi. Pojavljajo se strahovi, da bi se to bolezen, ki je endemična v delih Afrike, lahko razširila drugod po svetu.

Znani sta sicer dve genetski različici virusa; ena se pojavlja v kotlini Konga, druga pa v Zahodni Afriki. Izbruh v Veliki Britaniji je glede na ugotovitve Svetovne zdravstvene organizacije povezan z zahodnoafriško različico, ki je bistveno manj smrtonosna, a še vedno potencialno zelo nevarna.

Dr. Ibrahim Soce Fall iz WHO je dejal, da je treba raziskati širjenje opičjih ošpic v Združenem kraljestvu, da bi jih bolje razumeli. Prav tako še ne vedo dovolj o tem, kako se opičje koze širijo, tudi v državah, kjer so endemične. Ob tem je opozoril, da je bilo lani v Kongu prijavljenih več kot 6.000 primerov, v Nigeriji pa približno 3.000 primerov.

Do zdaj je znano, da se virus na ljudi običajno prenese z okuženih živali, kot so glodalci, čeprav so tudi primeri prenosa s človeka na človeka. Nekateri britanski strokovnjaki so dejali, da je še prezgodaj sklepati, da so se opičje koze prenesle s spolnimi odnosi, čeprav izbruh na Otoku kaže na to možnost. Keith Neal, strokovnjak za nalezljive bolezni na Univerzi v Nottinghamu, je dejal, da se prenos morda ni zgodil s spolnim odnosom, ampak le s “tesnim stikom, povezanim s spolnim odnosom”.

Opičje koze običajno povzročijo vročino, mrzlico, izpuščaj in spremembe na obrazu ali spolovilu, podobne tistim, ki jih povzročajo norice. Prvič so se pojavile leta 1958, in sicer pri laboratorijskih opicah, od koder izhaja tudi ime.

Eno cepivo in eno zdravilo proti opičjim kozam sta bila nedavno odobrena, a še nista široko dostopna. Določeno zaščito pred opičjimi kozami nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Ali bomo v Evropi spet šli po stopinjah covida, in ali se nam obetajo nove restrikcije?

Na NTA bomo situacijo podrobno spremljali ter vas o tem obveščali.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.