Connect with us

Novice

Kar dva izmed kandidatov za župana Domžal potencialno koruptivna! Matej Oražem že 2x obravnavan na KPK, podporniki Renate Kosec pa prejemniki občinskih proračunskih sredstev!

Published

on

Renata Kosec s svojimi podporniki, Vir: Facebook

Renata Kosec je županska kandidatka v Domžalah na svoji »neodvisni« listi, čeprav se je uspela eno leto pred volitvami skregati s svojim šefom, županom Dragarjem, ki naj bi jo po ugibanjih vseh nastavil za svojo naslednjico. Do tega ni prišlo, Dragar ima svojega kandidata, Koščeva pa kandidira neodvisno, se hvali s projekti prejšnjih dveh mandatov, čeprav o njenih uspehih nihče na občinski upravi ne ve nič.

Renata Kosec samopromovira transparentnost in boj proti korupciji, na to temo je organizirala tudi okroglo mizo. Včeraj, 8. novembra, je v Knjižnici Domžale (zanimivo, da na javnem prostoru dovolijo politične shode) potekal dogodek o transparentnosti na občinski ravni. Spregovorila sta Drago Kos in Igor Klančnik. Nenavadno je, da takšen dogodek v času političnih kampanj organizira županska kandidatka s svojo »neodvisno« listo. Pa recimo, da to še razumemo. Da je Drago Kos njen podpornik je druga zadeva, ki nas je zanimala. Na njeni strani tako piše, da Drago Kos pravi: » Čeprav se na to pogosto pozablja, se je treba tudi na lokalnem nivoju boriti zoper korupcijo. Kjer živimo tam tudi najbolje vidimo in občutimo, če kdo javni denar preliva v zasebne žepe..« ( citat iz strani – https://www.renatakosec.si/podporniki/). Tretja stvar, ki pa zmoti, pa je dejstvo, da vsi v Domžalah govorijo o netransparentnih dejanjih gospe Koščeve, kar smo v uredništvu Nacionalne tiskovne agencije preverili po bazah podatkov javnega značaja.

Erar na prvi pogled odkrije namreč izjemno veliko:

Med podporniki Renate Kosec je Rok Trkaj, ki je glasno zapel tudi na kongresu njene liste Renate Kosec. Praksa v slovenski politiki ni, da bi županski kandidati iskali podporo pri »slovenskih zvezdnikih, ki niso njihovi občani«. Trkaj je namreč Ljubljančan. Zakaj ne podpiraj Jankovića?! Verjetno zato, ker je preko Občine Domžale Trkaj zaslužil 10.550,00 evrov (vir: ERAR). Vse to v času, ko je bila Renata Kosec podžupanja in zadolžena za organizacijo dogodkov. Na vseh dogodkih se je tudi veselo slikala s Trkajem in verjetno se je ljubezen (do denarja) hitro razplamtela.

Med podporniki je tudi Beno Štern s svojim podjetjem Infinita d.o.o., sicer Domžalčan, ki pa je z Občino Domžale sodeloval v letu 2021 in v začetku 2022 v znesku 24.278,00 evrov (vir: ERAR).  In kaj je delal? Vodil tečaj o pridobivanju evropskih sredstev in v tem obdobju se je Renata Kosec hvalila, da je Služba za evropske zadeve, ki so jo odprli v času njenega podžupanovanja, in zaprli skoraj istočasno z njenim odhodom (ostaja sicer zaposlena na Občini Domžale, v Službi za turizem, ni pa več podžupanja, od 1.4.2022– o njeni transparentnosti torej tudi vprašanje, kako transparentno je v službenem času voditi kampanjo in ne biti prisotni v pisarni, na kar so njene vodje že opozorile vodstvo Občine Domžale).

Še ena neDomžalčanka med podporniki je Teja Kralj, poznamo jo iz resničnostnega šova Survivor. Sodelovanje z njo in njenim možem Domnom Kraljem (Domen Kralj s.p.) je že dolgoletno, kar ne čudi, saj je bila Teja Kralj prej sodelavka z Renato Kosec – preden je slednja postala podžupanja, sta bili obe zaposleni v pisarni za odnose z javnostmi na domžalski občini. Financiranje Kraljeve in njenega moža lahko zasledimo torej vse od začetka podžupanovanja 2014 pa do njenega odhoda.

Med podporniki je tudi mag. Matevž Kaše. Erar pove, da je gospod Kaše od občine Domžale v treh letih prejel 14.407,00 evrov proračunskih sredstev.

Med podporniki pa je tudi gospod, ki ga v Domžalah že nazivajo »domžalski arhitekt«. Benjamin Hafner, ki kandidira tudi na listi Koščeve. Verjetno se ne zaveda, da kot občinski svetnik ne more delati za Občino, morda pa si kot ljubljanski Koželj nadaja, da postane pravi mestni arhitekt, torej zaposlen! In kaj je ustvaril gospod Hafner za ceno 12.971,00 (Hafner arhitekti d.o.o) v letih sodelovanja z gospo Kosec? Park sprostitve. Morda se njegov honorar na papirju ne zdi visok, toda naj povemo, da je projekt (ozelenitev majhne površine, ki se nahaja pod elektirčno napeljavo + nenavadne lesene skulpture, klopce) Občino Domžale stal dobrih 140.000 evrov ali še več! Draga sprostitev pod elektriko torej!

Vprašanje ki si ga postavljamo je, ali Koščevo podpirajo le tisti, ki so se na njen račun že mastno okoristili in se tega nadejajo tudi v prihodnosti? Vse zgoraj našteto je javno dostopno prek Erarja in sprašujemo se, če je to ta transparentnost in boj proti korupciji, ki jih oglašuje gospa Kosec? Ali pa koliko je še transakcij, za katere še ne vemo?

Pa ni le Renata Kosec tista, o kateri lahko podvomimo. Še en kandidat za župana, Matej Oražem, sin Cvetke Zalokar Oražem (nekdanje županje Domžal in poslanke Zares). KPK je namreč pri Mateju Oražmu letos že dvakrat ugotovil kršitve integritete! Najprej v mesecu maju – »neupravičeno je posegel v samostojnost in neodvisnost članov nadzornega odbora občine kot najvišjega nadzornega organa lokalne samoupravne skupnosti« Oražem je namreč kričal in žalil članico Nadzornega odbora. Nato pa še v juniju, ko je deloval koruptivno, saj se ni izognil nasprotovanju interesov. »V postopku je KPK ugotovila, da je na seji občinskega sveta aprila 2021 ob obravnavi revizijskega poročila o reviziji poslovanja v Zavodu za šport in rekreacijo Domžale v letih 2017  – 2020 predlagal dva sklepa in zanju tudi glasoval, čeprav se je revizija nanašala tudi na čas, ko je bil sam aktivni član in predsednik sveta omenjenega zavoda.« Naj pri tem dodamo še, da je Oražem že dolga leta športni direktor NK Domžale. NK Domžale vsako leto prejema visoke vsote denarja s strani Zavoda za šport in rekreacijo Domžale. Transparentno, mar ne?