Connect with us

Novice

Kdo financira protislovensko levičarsko Pravno mrežo za varstvo demokracije?

Published

on

Levičarske aktivistke, zbrane v samooklicani Pravni mreži za varstvo demokracije, ovadile Nova24tv.si, Demokracijo in nekaj drugih medijev. Denar zanje ni težava, vodilni štirje proračunski porabniki so prejeli 3,5 milijona evrov. Zbrani v iniciativi Glas ljudstva pa neverjetnih skoraj 138,5 milijona evrov.

Samooklicana Pravna mreža za varstvo demokracije je v začetku aprila na družbenih omrežjih zmagovalno sporočila, da so zoper NovaTV24.si, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot in Nova obzorja, d. o. o., podali naznanilo suma kaznivega dejanja zaradi kršitve tajnosti postopka.

Ob tem so navedli drugi odstavek 287. člena Kazenskega zakonika RS, ki pravi: »Kdor objavi osebne podatke mladoletne osebe, ki je udeleženec v sodnem, upravnem ali v kakršnem koli drugem postopku, ali objavi druge informacije, na podlagi katerih bi bilo mogoče prepoznati njegovo identiteto, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do 3 let.«

Navedli so, da so omenjene pravne osebe storile kaznivo dejanje v medijih, ki jih izdajajo, »to so NTA – Nacionalna tiskovna agencija – spletna stran NOVA24TV, Škandal 24 in Demokracija«.

Zasebni Danes je nov dan

Na katere objave se njihova prijava nanaša, niso razkrili. Tudi na svoji spletni strani o tem niso objavili nobene novice. Na družbenih omrežjih pa so zapisali, da »svoje poslanstvo opravljajo s podporo ljudi«. Hkrati so zaprosili za donacije. Z njihove spletne strani je tudi razvidno, da sredstva v imenu Pravne mreže za varstvo demokracije zbira Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja. Pri slednjem pa deluje eden od bolj znanih levičarskih aktivistov Filip Dobranić, ki je tudi eden od šestih družbenikov tega septembra 2013 ustanovljenega inštituta. Direktorica je Črnomaljka Maja Cimerman. Dobranić ima stalno prebivališče v Lendavi, poleg njega so ustanovitelji še: Nika Mahnič iz Kopra, Jasmina Ploštajner iz Rečice ob Savinji, Karmen Šterk iz Ljubljane, Eva Vrtačič iz Rečice ob Savinji in Žiga Vrtačič z Ljubljane. Gre torej za povsem zasebni pravni subjekt, na račun katerega naj bi zdaj državljanke in državljani po pozivu nekoga tretjega nakazovali denar. Hkrati so od januarja 2019 v registru ministrstva za javno upravo vpisani kot »nevladna organizacija v javnem interesu«. Kot takšni niso dolžni oddajati poslovnih poročil, kar pomeni, da je njihovo poslovanje povsem netransparentno. Vse navedeno je razvidno iz podatkov Agencije za javnopravne evidence Slovenije (Ajpes).

Za štiri 3,5 milijona evrov

Iniciativa Pravna mreža za varstvo demokracije na svoji spletni strani razkriva, da so njene nosilne organizacije Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), Amnesty International Slovenija (AI), Danes je nov dan (DJND) in Zavod za kulturo raznolikosti Open (Open).

Vsi štirje so vključeni tudi v civilno iniciativo Glas ljudstva. S spletne baze Erar, ki deluje pod okriljem Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), pa je razvidno, da so navedeni skupno prejeli 3,5 milijona evrov davkoplačevalskega denarja. Največ, kar 2,47 milijona evrov, je prejel Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC), ki ga vodi Katarina Bervar Sternad. PIC je v lasti Mirovnega inštituta Ljubljana, Društva za razvijanje preventivnega in prostovoljnega dela, Društva Amnesty International Slovenije in Zavoda za kulturni in trajnostni razvoj ALCEDO. Tudi ti so vključeni v iniciativo Glas ljudstva, kjer so v času vlade Janeza Janše aktivno protestirali proti takratni desnosredinski vladi. PIC pod vodstvom Katarine Bervar Sternad pa se je »izkazal« že pred tem, v času največjega migrantskega vala v preteklih letih so bili vneti zagovorniki nezakonitih prehodov državne meje.

Zasebnemu Inštitutu Danes je nov dan pa gre še posebej v nos prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša. V okviru projekta Maršal Twito so se namreč na dnevni ravni ukvarjali s preučevanjem njegovih tvitov. Konec lanskega leta pa je Dobranić v oddaji Tarča priznal, da so utrujeni od upiranja prejšnji oblasti. »Ne morete od nas pričakovati, da naredimo to drugo in tretje, pa da smo vsak dan na ulici,« je odgovoril na vprašanje, ali je »civilna družba« dovolj kritična do aktualne oblasti.

Golobova novela zakona o RTV

Člani samooklicane Pravne mreže za varstvo demokracije so se lani udeleževali tudi petkovih protestov proti vladi Janeza Janše. Nato so zaradi »varovanja demokratične, odprte in solidarne družbe« prejeli nagrado Evropskega parlamenta – Državljan Evrope 2022. V zadnjem času so tako opolnomočeni pripravili še spremembe zakona o javni radioteleviziji, kar je javno razkril Robert Golob in s tem na laž postavil ministrico za kulturo iz vrst Levice Asto Vrečko, ki je zatrjevala, da so zakon napisali na njenem ministrstvu. V Pravni mreži za varstvo demokracije so zdaj aktivni tudi na veliko drugih področjih, ena njihovih zadnjih cvetk je poziv k ohranitvi integritete ustavnega sodišča v povezavi z odločanjem o zakonu RTV, ki so ga sami pripravili.

Drugače misleče bi utopili v žlici vode

To pa ni prvič, da se Pravna mreža za varstvo demokracije ukvarja z mediji, ki niso na liniji vzporednega mehanizma. Lani so denimo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v zvezi z izjavama, podanima 28. junija 2022 v komentatorski oddaji »Kdo vam laže« na Nova24TV poslali pisno vprašanje, ali so že ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili. Zmotil jih je namreč komentar enega od gledalcev televizije, voditelja oddaje pa so obtožili podpihovanja sovraštva in pozivanja k nasilju. Aktivno se sicer ukvarjajo z oblikovanjem zakonov. Predsednik vlade Robert Golob je namreč v eni od oddaj Odmevi na javni RTVS v nasprotju z navedbami kulturnega ministrstva razkril, da je zakon pisala Pravna mreža za varstvo demokracije.

Podpora Pravno informacijskega centra nezakonitim migrantom

Pravno informacijski center (PIC), ki ga vodi Katarina Bervar Sternad, se je že leta 2018 »proslavil« pri zagovarjanju odprtih mej. Bervar Sternadova se je zavzemala za nezakonite migrante. Spravljal se je tudi na policijo. Dokaz je faksimile zapisa Policijske postaje Črnomelj, ki je

takrat prišel v javnost. Iz Erarja je razvidno, da je PIC doslej prejel 2,47 milijona evrov davkoplačevalskega denarja in je del iniciative Glas ljudstva.

Predlagatelji državnega odlikovanja človeku, ki spodkopava EU

Milan Kučan je leta 2002 Georgeu Sorosu, ki spodkopava EU, podelil častni znak svobode Republike Slovenije. Podelitev odlikovanja Sorosu je predlagal Mirovni inštitut, podprli pa so jo Slovenska filantropija, multimedijski center Kibla, Pravno informacijski center Slovenije, Studio humanitatis, IEDC – Poslovna šola Bled in KUD France Prešeren. PIC in Mirovni inštitut sta danes del iniciative Glas ljudstva, PIC pa tudi nosilec iniciative Pravna mreža za varstvo demokracije.

Tekst je bil prvič objavljen v reviji Demokracija

Avtor: Vida Kocjan