Povežite se z nami

Svet

Med 1.800 ljudmi iz mjanmarskega zavetja v Indiji je tudi šest poslancev

Objavljeno

dne

Vir: Reuters

Vsaj šest poslancev iz Mjanmara se po begu iz svoje države skriva v Indiji, ker se bojijo, da bi jih lahko pridržala vojaška hunta, ki je oblast prevzela s pučem, je v četrtek dejal svetovalec organa, ki zastopa odstavljeno vlado.

Indijski policijski uradnik je svojo prisotnost potrdil in dejal, da je med približno 1.800 ljudmi, ki so od konca februarja v Mjanmar prestopili v Indijo, večina pa se je zatekla v severovzhodno zvezno državo Mizoram.

Poslanci iz mjanmarske regije Chin in Sagaing so člani državnih in zveznih zakonodajnih teles. Pripadajo stranki Nacionalna liga za demokracijo (NLD), ki je novembra 2020 zmagala na volitvah, ki jih je vojska oporekala, je dejal svetovalec.

»Poslanci so trenutno v Mjanmaru v veliki nevarnosti. Preiskujejo jih, sledijo jim vojaki,« je dejal svetovalec odbora za zastopanje Pyidaungsu Hluttaw (CRPH), ki je prosil, da se ga ne imenuje.

Prisotnost zakonodajalcev v Indiji bi lahko povzročila nadaljnje diplomatske zaplete za New Delhi, ki je že tradicionalno tesno povezan z mjanmarsko vojsko, vendar se je v zadnjih dneh javno izrekel proti nenehnemu nasilju.

V odgovor na vprašanja Reutersa o mjanmarskih zakonodajalcih je tiskovni predstavnik indijskega zunanjega ministrstva Arindam Bagchi dejal, da nima informacij, s katerimi bi lahko razkril.

»Naj danes še enkrat ponovim, da obsojamo nasilje in podpiramo obnovo demokracije v Mjanmaru,« je Bagchi dejal na spletnem poročanju medijev v četrtek.

Po podatkih aktivistične skupine Asociacija za politične zapornike je med tisoči ljudi, ki so bili pridržani po puču, več kot 150 izvoljenih poslancev parlamenta in nekdanje vlade.

Varnostne sile so ubile približno 600 ljudi, medtem ko se protesti proti puču nadaljujejo po vsej državi.

Predstavnika hunte ni bilo mogoče dobiti za komentar.

»Člani parlamenta iz NLD so morali pobegniti iz svojih rezidenc in tudi iz svoje regije,« je dejal svetovalec po video klicu z nerazkrite lokacije na severovzhodu Indije.

Sprva je bilo gibanje ljudi v državo Mizoram sestavljeno iz obratovanja mjanmarskih policistov in njihovih družin, od takrat pa se je razširilo na civiliste, ki bežijo pred zatiranjem.

Nadaljujte z branjem
Kliknite za objavo komentarja

Objavite odgovor

Za komentiranje se morate prijaviti.