Connect with us

Novice

Mitja Iršič s kulturnega ministrstva pojasnjuje, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot izpolnjuje vse zakonske pogoje za status NVO v javnem interesu.

Published

on

Po včerajšnji nujni seji Odbora za kulturo, se je na Twitterju oglasil tudi Mitja Iršič s kulturnega ministrstva, ki je pojasnil, da Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot izpolnjuje vse zakonske pogoje za status NVO v javnem interesu. Na Twitterju je zapisal:

“Minister ima vso moralno pravico razgaliti kričečo hinavščino socialistov. Desnica nima nobenih težav obsoditi nacizma in fašizma. Levica ima hude težave z obsodbo komunizma. Ne le to – še častijo ga. Ti hobi totalitarci so zadnji, ki bi lahko koga obtoževali totalitarizma. Minister se ni ničemur izmikal. Povedal je, da obsoja vsako izjavo, ki poveličuje totalitarizem. Hkrati pa je pojasnil, da MK nima orodja za vsebinsko presojo katero društvo je vredno statusa. Za kaj takega bi morali spremeniti ZNOrg. Meira Hot je zavajala, ko je rekla, da ima MK diskrecijo, o tem komu status podeli. Hvala bogu ni tako, ker če bi res bilo, bi bil vsak status podeljen politično. MK omejuje zakon,ki pravi,da mora društvo izpolniti določene pogoje. Če jih izpolni MK statusa NE MORE zavrniti. MK si ne more privoščiti medsebojnega trepljanja po ramenih tipa CNVOS, ki društvu noče priznati statusa društva “zato ker je nekdo nekaj rekel na tviterju”. Ministrstvo je resna izvršilna institucija, ki mora na vsak način slediti zakonodaji, ne otroškim kapricam. Kaj pa je čebulila Hotova, ko je rekla, da Ministrstvo LAHKO društvu podeli status ni pa nujno? Poceni zavajanje. MK “lahko” presodi oz. vpraša pristojno ministrvo le to, če je društvo NVO ali ni. In MK je vprašalo MJU. Odgovor je bil seveda pritrdilen. Kar je logično saj ne MJU in ne MK nimata pravnih argumentov ZDA društvu ne bi priznala status NVOja ali status NVOja v javnem interesu. Lahko bi to naredila protizakonito, Upravno sodišče pa bi odločbo razveljavilo. Sicer pa – eden izmed pogojev za pridobite statusa je ta, da društvo ni v kazenskem postopku. Dokazila za to MK pridobi po uradni dolžnosti. Če bi društvo res poveličevalo nacizem, ne pot od odvzema statusa za parlamentarne dušebrižnike enostavna. Proti njim bi sprožili kazensko ovadbo, saj je poveličevanje totalitarizmov kaznivo dejanje. A poveličevalci komunizma v DZ dobro vedo, da besede bivšega predsednika niso dokaz o delovanju kolektivnega organa kot je društvo. Zato bodo iz situacije raje vzeli tisto kar lahko. Odurno politično šopirjenje v posmeh Sloveniji prekopani z jarki, ki so jih izkopali in napolnili psihopati katerim se klanjajo.”