Connect with us

Novice

Nacionalni tiskovni agenciji zaradi nevpisa v medijski razvid nastaja poslovna škoda, ki je iz dneva v dan večja.

Published

on

Skladno z medijsko zakonodajo, mora biti javni medij vpisan v medijski razvid. Pri Nacionalni tiskovni agenciji smo storili vse potrebno za vpis, vendar zadeva že nekaj mesecev brez razloga stoji v predalu. 13. člen Zakona o medijih je jasen:

(1) Pristojno ministrstvo mora medij vpisati v razvid, če so s strani predlagatelja izpolnjeni vsi predpisani pogoji iz tega zakona, in izdati odločbo o vpisu v razvid najpozneje v petnajstih (15) dneh od prejema predloga za vpis, ali pa v istem roku zahtevati dopolnitev predloga.

(2) Če predlagatelj ne izpolnjuje pogojev za vpis v razvid, pristojno ministrstvo izda odločbo o zavrnitvi vpisa.

Od pristojnega ministrstva že več kot 3 mesece nismo prejeli niti odločbe o vpisu v medijski razvid, niti zavrnitve vpisa. Na pojasnila še čakamo.

Bistvo nevpisa v medijski razvid pa je, da zaradi tega Nacionalni tiskovni agenciji nastaja poslovna škoda, ki je iz dneva v dan večja. V mesecu oktobru, novembru in decembru 2021 smo namreč z različnimi poslovnimi partnerji podpisali pogodbo o sodelovanju, kjer je opredeljeno, da želijo oglaševati na portalu NTA, vendar tega ne želijo storiti preden smo uradno vpisani v medijski razvid. Poleg poslovne škode smo imeli zaradi nevpisa že 2x opravka z Inšpektoratom za medije, prav tako pa nam je onemogočeno novinarsko delo, saj nam določeni državni organi ne želijo odpisovati na novinarska vprašanja, z izgovorom, da nismo uradno vpisani v medijski razvid.