Connect with us

Novice

Najpomembnejši dogodki v letu 2023 za Nacionalno tiskovno agencijo in Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot! Leto omejevanja svobode govora in kazenskih ovadb!

Published

on

NACIONALNA TISKOVNA AGENCIJA IN DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT – 2023

Delovanje Nacionalne tiskovne agencije:

–          2 redna kolumnista: Ana Zagožen in Zvjezdan Radonjić

–          Reportaže iz dogodkov: Ljudsko srečanje za izstop Slovenije iz Svetovne zdravstvene organizacije (Hotel Mons, Ljubljana), Orange wine festival (Izola), Slovenski identirarci so se udeležili demonstracij  za remigracijo v avstrijski prestolnici (Dunaj)

–          Najbolj brano: Podpornik terorističnega Hamasa in propadli novinar RTVS Erik Valenčič si je prislužil prav poseben spomin: njegovo ime na granati!

Sodni procesi Nacionalne tiskovne agencije:

1.)    Barbara Rajgelj: Julija 2023 je bila na našem portalu objavljena ekskluzivna zgodba. Le nekaj dni za tem, smo s strani Okrajnega sodišča v Ljubljani prejeli začasno odredbo, zato smo bili primorani članek nemudoma odstraniti. Na začasno odredbo smo se pritožili, našo pritožbo pa je sodišče zavrglo. Zadeva se seli na sodišča, čakamo in se veselimo sodnih obravnav. O vsebini žal zaradi odredbe sodišča ne smemo javno poročati.

2.)    Postojnčan pred Afganistanskimi spolnimi predatorji branil svojo mladoletno sestro: v oktobru 2022 smo na NTA ekskluzivno poročali in opravili video reportažo s fantom, ki je pred Afganistanci branil svojo sestro. Zaradi tega članka se nas je lotila Policijska postaja Ljubljana – Bežigrad, kjer navajajo, da nas obravnavajo v povezavi s sumom kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka po 287/ II. Členu KUZ-1B. Sporno naj bi bilo, da smo na več mestih objavili ime in priimek mladoletnika, ki je storil junaško dejanje.

3.)    Kolumna Ive Svaguše Narod in rasa: glede kolumne nas preganja Policijska postaja Ljubljana – Center, zaradi domnevnega kaznivega dejanja Javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti

Pri vseh treh sodnih postopkih nam poskušajo omejiti svobodo govora.

Delovanje društva za promocijo tradicionalnih vrednot:

–          Takoj smo se odzvali na klic domovine ob avgustovskih poplavah, in Slovencem nudili našo pomoč

–          Na Okrožno državno tožilstvo smo oddali Pobudo za prepoved delovanja društva Fotopub (Dušan Smodej)

Rumeni jopiči:

–          22.5.2023 prva zmaga Rumenih jopičev na sodišču glede nezakonite aretacije na Prešernovem trgu, 25.6.2021. Do konca leta 2023 je bilo na sodišču dobljenih že 8 od 13 primerov.

 

Poskus izbrisa Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki ga je predlagala kulturna ministrica Asta Vrečko

–          Julija 2023 je Asta Vrečko za novinarski konferenci napovedala, da bo Kulturno ministrstvo na Vrhovno državno tožilstvo vložilo predlog za izbris Društva za promocijo tradicionalnih vrednot. Enak predlog je že leta 2021 vložila Pravna mreža za varstvo demokracije, ampak je tožilstvo pojasnilo, da za zaprtje ni nobene pravne podlage. Kaj se dogaja s predlogom Aste Vrečko? Trenutno je zadeva še vedno na Vrhovnem državnem tožilstvu. V primeru prepovedi društva napovedujemo pritožbo na Upravno sodišče.

Podaljšanje statusa NVO v javnem interesu

Po zakonu je potrebno na 2 leti na pristojno ministrstvo pošiljati poročilo o delu in plan dela za prihodnji 2 leti, prav tako pa za podaljšanje NVO potrebuje posebne dosežke in medijsko prepoznavnost. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot vse pogoje izpolnjuje, dokumentacijo pa smo že marca 2023 poslali na Kulturno ministrstvo. Potrebno je poudariti, da ministrstvo ni pristojno glede vsebinske presoje, ampak mora preveriti zgolj tehnično izpolnjevanje pogojev, kar naše društvo izpolnjuje. V primeru nepodaljšanja statusa NVO v javnem interesu, napovedujemo pritožbo na Upravno sodišče.

V kolikor podpirate delovanje našega društva in portala Nacionalna tiskovna agencija, vas vabimo k prostovoljnim donacijam. Vsa sredstva bodo namenjena za nemoteno delovanje portala NTA, in za odvetniške storitve ter sodne procese. Odprti sodni primeri: Barbara Rajgelj, Postojnčan ki je sestro branil pred Afganistanskimi spolnimi predatorji, kolumna Ive Svaguše, nezakonita aretacija Rumenih jopičev.

Podatki za donacije:

Plačnik: vaše ime in priimek
Koda namena: OTHR
Namen: Prostovoljni prispevek
Znesek: željen znesek
BIC banke prejemnika: KBMASI2X
IBAN: SI56 0400 1004 7070 791 (Nova KBM)
Referenca: SI00 in datum nakazila
Prejemnik: Društvo  za promocijo tradicionalnih vrednot, Mestni trg 10, 1000 Ljubljana