Povežite se z nami

Novice

[Napoved] Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša na slovesnosti ob zagonu superračunalnika Vega

Objavljeno

dne

Predsednik vlade Janez Janša se bo v torek, 20. aprila 2021, ob 15.30 uri v Mariboru udeležil slovesnosti ob zagonu superračunalnika Vega, največjega superračunalnika v Sloveniji in prvega dobavljenega superračunalnika EuroHPC.

Vega je del projekta, vrednega milijardo evrov, ki je Slovenijo umestil na zemljevid evropskega superračunalniškega ekosistema. Projekt Vega je skupna naložba v višini 17,2 milijona EUR. Sofinancirajo ga Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter skupno podjetje EuroHPC. Superračunalnik Vega bo slovenskim in evropskim znanstvenikom omogočil sodelovanje v velikih mednarodnih raziskovalnih projektih ter dodatno pospešil razvoj znanosti in gospodarstva. Gre za izjemno pomembno naložbo za vzhodnoslovensko regijo, celotno Slovenijo in Evropo.

Slovesnost bo potekala v prostorih Instituta informacijskih znanosti, Maribor (IZUM), kjer je superračunalnik Vega tudi nameščen. Ob tej priložnosti bo predsednik vlade Janez Janša imel tudi slavnostni nagovor.

Prireditev bo predvajana v živo prek spleta na povezavi: https://youtu.be/UtBKlBTPt2o

Uredništvo

Naš duh, spiritus movens, je glavni urednik Aleš Ernecl, filozof in novinar, človek številnih interesov in široke izobrazbe. Med epidemijo je v nekaj mesecih iz nič, na pet let starem lap topu, zgradil verodostojen, kredibilen YouTube kanal, na katerem se je doslej zvrstilo že več kot 100 intervjujev ali streamov. Aleš, politično filozofsko konzervativec, a odprtega duha, ko gre za govor, je intervjuje delal vzdolž celotnega političnega spektra in se je z vsakim pripravljen in sposoben pogovarjati spoštljivo, četudi se z njim ne strinja.