Connect with us

Svet

Nemške volitve: CDU podpira Armina Lascheta kot svojega kandidata za naslednika Merklove

Published

on

Vir: AP Photo/Michael Sohn

Armin Laschet, vodja nemške vladajoče Krščansko-demokratske zveze (CDU), si je v ponedeljek zvečer zagotovil vstopnico za kandidatko svoje stranke za naslednico Angele Merkel na septembrskih volitvah.

Laschet je na interni seji stranke osvojil 77,5 odstotka glasov. Njegovega tekmeca Markusa Soderja, vodjo Krščansko socialne unije (CSU) – sestrske stranke CDU na Bavarskem – je podprlo 22,5 odstotka glasov.

Kanclerka Angela Merkel je napovedala, da bo oktobra 2018 njen peti mandat tudi njen zadnji, in odstopila s položaja vodje stranke CDU. Laschet (60), ki je politično zelo blizu Merklovi, je bil januarja 2021 po odstopu Annegret Kramp-Karrembauer izbran za novega vodjo stranke.

Vodja najbolj naseljene nemške regije Severno Porenje-Vestfalija ima zdaj nalogo voditi vladajočo unijo v zakonodajni boj, ki je bolj negotov kot kdaj koli prej. Sindikat je na voliščih zdrsnil, deloma zaradi pandemije COVID-19, na 27 odstotkov.

Naloga bo za Lascheta naporna, saj je bil njegov bavarski tekmec favorit na anketah, da je konzervativce zadržal v kanclerju.

Po nedavni raziskavi kanala ARD je 44 odstotkov Nemcev menilo, da je Soder sposoben voditi konservativce na volitvah, v primerjavi z 15 odstotki Lascheta.

Soderja je podpirala tudi organizacija mladih nemških konservativcev, vendar na koncu ni mogel premagati dovolj »množic.«

»Kdor bo zmagal, ne bo v močnem položaju. Soder ali Laschet bosta vedela, da začneta volilno kampanjo s podporo le polovice svoje baze,« je v ponedeljek pred objavo komentiral dnevnik Handelsblatt.

Ista analiza pri Süddeutsche Zeitungu, ki je opozoril, da »bo kdorkoli zmagal med Laschetom in Soderjem, zelo težko združil razdeljene čete ob zelo disciplinirani zeleni stranki.«

Okoljevarstvenik je glavni tekmec CDU / CSU na volitvah, saj je na voliščih dosegel med 20 in 22 odstotki. Stranka je v ponedeljek objavila svojo prvo ponudbo za kanclerstvo in za kandidatko izbrala sovoditeljico Annaleno Baerbock.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.