Connect with us

Novice

Nepravilnosti na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki spada pod Kulturno ministrstvo Aste Vrečko. 2. Del – Nepravilnosti finančnega poslovanja – Digitalizacija in transparentnost

Published

on

Z jesenjo 2022 naj bi želelo Ministrstvo za kulturo vpeljati, verjetno predvsem zavoljo transparentnosti, digitalno aplikacijo e dediščina (e-arheologija), ki bi bila na voljo različnim institucijam v smislu povezovanja in preglednosti posameznih projektov. Z vpisom v aplikacijo bi vsak posameznik imel dostop do projektov, pri katerih kakorkoli sodeluje, in do vseh podatkov o projektu, vključno z informacijami o finančnem ozadju posameznega projekta.

Aplikacija je uspešno zaživela, vendar so večini zaposlenim na CPA (Center za preventivno arheologijo) po nekaj dneh, po posredovanju vodstva CPA, onemogočili dostop, saj je bila aplikacija očitno preveč transparentna. Iz podatkov v aplikaciji je bilo razvidno, da so ekipe navedene za terensko delo, veliko obsežnejše, kot v realnosti, ko delo treh, štirih navedenih oseb dejansko opravi en posameznik, sredstva, ki jih prejme CPA pa ustrezajo neresnično navedeni ekipi. CPA naj bi iz državnega proračuna ter iz sredstev pri tržnih projektih na goljufiv način prejel nekajkratnik sredstev glede na opravljeno delo. Poleg tega naj bi bilo iz omenjene aplikacije mogoče razbrati, da so nekateri zaposleni napisani pri projektih pri katerih dejansko niso sodelovali, da je navedeno, da imajo nekateri zaposleni kompetence, ki jih dejansko nimajo (brez njihove vednosti in privolitve), recimo izpit za potapljača, ker je bil to pogoj pri razpisu za projekt (projekt Izolski mandrač in Luka Koper). Vodstvo CPA naj bi se pri blokadi aplikacije zgovarjalo na MK, ki naj se ne bi držalo dogovorov (verjetno glede vidnih podatkov).

Blokada uporabe aplikacije s strani vodstva CPA je dvojno škodljiva ker:
● aplikacije, razvite z javnimi sredstvi ni dovoljeno uporabljati in
● ker se z ne-transparentnim delovanjem in prepovedjo uporabe aplikacije prikriva domnevno nezakonito in goljufivo delovanje vodstva CPA.

Prvi del si lahko preberete tukaj: Nepravilnosti na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki spada pod Kulturno ministrstvo Aste Vrečko. 1. Del – Nepravilnosti finančnega poslovanja – Tržni del – NTA | Nacionalna Tiskovna Agencija (nacionalnata.si)