Connect with us

Slovenija

Odziv Rumenih jopičev na izredni nadzor policije, ki ga je sprožil generalni direktor dr. Anton Olaj

Published

on

Na elektronski naslov smo prejeli odziv Rumenih jopičev na izredni nadzor policije, ki ga je sprožil generalni direktor dr. Anton Olaj.

Izjava za javnost dr. Antona Olaja:

“V javnosti so izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija v petek dne 25.6.2021 v času varovanja neprijavljenega javnega shoda na Prešernovem trgu v Ljubljani res nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako.

Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila, ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije.

Za odgovor na vprašanje, ali je bilo delo opravljeno strokovno in zakonito je neizogibno potrebno ugotoviti dejansko stanje, zato sem v nedeljo odredil izvedbo nadzora nad delom PU Ljubljana. Ugotovitve bodo znane v tednu dni.”

Izjava za javnost Rumenih jopičev:

“Iz vseh razpoložljivih videoposnetkov na socialnih omrežjih je jasno in nedvoumno razvidno, da smo Rumeni jopiči bili mirni in defenzivni, v nekaj minutah smo bili napadeni vsaj 5x, prav tako pa nam je bil ukraden tudi transparent. Brez kančka dvoma je jasno, da je policija aretirala napačno skupino, saj so bili nasilni in za varnost ogrožujoči Jenullovi kolesarji. Ogorčeni smo nad tem, da bo policija potrebovala še dodatni teden dni za preiskavo, saj so zadeve jasne.

Zahtevamo:
1.) razrešitev policista, ki je izdal komando za aretacijo
2.) ustavitev vseh prekrškovnih postopkov zoper 13 aretiranih borcev
3.) javno opravičilo policije.

Vse drugo je padec pravne države. Vložili bomo tudi odškodninski zahtevek glede nezakonitega pridržanja in prekomerne uporabe sile.”