Connect with us

Novice

Papež Benedikt pozval ameriško Belo hišo, da ne želi, da se predsednik Biden udeleži njegovega pogreba.

Published

on

Papež Benedikt XVI., ki je umrl prejšnjo nedeljo pri 95 letih, je pred smrtjo zahteval, da se predsednik Joe Biden ne udeleži njegovega pogreba, je v torek povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre.

Benedikt je prošnjo podal nekaj dni pred svojo smrtjo.

Presentljivo, Združene države Amerike bodo njegovo poslednjo željo spoštovale.

Na njegov pogreb naj bi namesto Bidena poslali Joeja Donnellyja, veleposlanika Svetega sedeža.

“V skladu z željami pokojnega papeža in Vatikana. To so bile njihove zahteve. To so bile njihove želje,” je Jean-Pierre odgovoril na vprašanje, ali so bo Biden udeležil pogreba, ki bo v četrtek na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Biden, ki je bil deležen kritik katoličanov zaradi podpiranja splavov, je v izjavi, objavljeni konec tedna, dejal, da se bo vedno spominjal papeževe velikodušnosti in tehtnih pogovorov, ki sta jih imela v Vatikanu leta 2011.

Ko ga je Owen Jensen, novinar katoliškega   ETWN vprašal, zakaj se ne bo udeležil pogreba, mu je Biden odgovoril da ta že dobro ve zakaj, nato pa dodal, da bi njegov prihod zahteval veliko varovanja zaradi morebitno še povečane množice.

Na vprašanje, kaj meni o papežovi poslednji želji, je novinarju namenil le oster pogled, nato pa se odpravil naprej po preprogi.

Istega dne je Biden podal tudi uradno izjavo glede smrti papeža Benedtika.

“Spominjali se ga bodo kot priznanega teologa, ki je bil vse življenje predan cerkvi, ki ga vodijo njegova načela in vera,” je dejal Biden. Kot je pripomnil med svojim obiskom v Beli hiši leta 2008, je ‘potreba po globalni solidarnosti tako nujna kot kdaj koli prej, če naj vsi ljudje živijo na način, vreden svojega dostojanstva.

Pogreb privablja voditelje držav in članov kraljeve družine kljub Benediktovi zahtevi po preprostosti in prizadevanjem Vatikana, da bi bil prvi vatikanski pogreb zaslužnega papeža v sodobnem času skromen.

K pošiljanju uradnih delegacij sta bili povabljeni le Italija in Nemčija, udeležbo pa sta potrdila nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier in italijanski predsednik Sergio Mattarella.

Toda drugi voditelji držav in vlad so se odločili sprejeti ponudbo Vatikana in priti v svoji “zasebni vlogi”. V sredo se ga je udeležilo sedem voditeljev držav, štirje predsedniki vlad in dve delegaciji kraljevih predstavnikov kot zasebni državljani, vključno s predsednikom Toga, predsednikom vlade Gabona ter kraljevimi člani iz Belgije in Španije.

Zanimivo pa je, da nobena od večjih medijskih hiš v Sloveniji ne poroča o temu. Še bolj zanimivo pa bi bilo videti odziv teh istih medijskih hiš v primeru, da bi v prepovedi bil omenjen Trump.

Zagotovo pa ostaja dejstvo, da je bil papež Benedikt tista oseba, katero bi svet potreboval v današnjih časih.

Naj počiva v miru.