Connect with us

Kolumne

[Polemično] Se skupni IQ tranzicijske levice znižuje?

Published

on

Nekateri v povezavi s podivjanim interpeliranjem leve opozicije uporabljajo izraz “strel v koleno”. Jaz temu pravim resen indic, da se skupni IQ tranzicijske levice niža.

Naj najprej naredim razlikovanje med izrazoma leva opozicija in tranzicijska levica. Leva opozicija je trenutna leva politika, tranzicijska levica je nekaj, kar vključuje tudi Gregorja Golobiča. In precej jasno je, da mnogi levi opoziciji ne prisojamo visokega skupnega IQ – ja in že ves čas verjamemo, da imajo “možgane” drugje. Toda če to drži, moramo na neki točki tudi reči…Kateri možgani bi svetovali politični opciji, da po porazu na konstruktivni nezaupnici – nemudoma zatem še interpelira tri – ob tem še izjemno storilne – ministre?

Spomnimo: nezaupnica je padla s 40 glasovi za, prva interpelacija z 38 glasovi, druga prav tako. Če to primerjamo s trditvami leve opozicije pred nezaupnico, da bodo dobili 46 glasov, vidimo trend upadanja podpore, ki se je zaenkrat ustavil na 38. Se pravi: pred vso javnostjo izgubiš trikrat zapored in vsem tudi pokažeš, kako ti upada podpora med samimi poslanci. To se je zgodilo levi opoziciji in če drži, da ji sugerirajo golobiči in podobni, to mora nekaj povedati tudi o IQ – ju “možganov”.

Najbrž je nekaj na tem, da je levica ostala brez kadrov in da nihče resen ne želi blizu. Indikativno je tudi to, da so v zadnjem tednu skušali boostati Ljudmilo Novak. Kar kaže tudi na to, v katero smer možgani levice iščejo večanje manevrskega prostora.

Aleš Ernecl

Naš duh, spiritus movens, je glavni urednik Aleš Ernecl, filozof in novinar, človek številnih interesov in široke izobrazbe. Med epidemijo je v nekaj mesecih iz nič, na pet let starem lap topu, zgradil verodostojen, kredibilen YouTube kanal, na katerem se je doslej zvrstilo že več kot 100 intervjujev ali streamov. Aleš, politično filozofsko konzervativec, a odprtega duha, ko gre za govor, je intervjuje delal vzdolž celotnega političnega spektra in se je z vsakim pripravljen in sposoben pogovarjati spoštljivo, četudi se z njim ne strinja.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.