Connect with us

Politika piškotkov

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalnikih, tablicah ali mobilnih napravah uporabnikov. S pomočjo piškotkov se na uporabnikovi napravi hranijo unikatni podatki o uporabniku oziroma nastavitve, ki si jih je na posameznem spletnem mestu izbral. Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe zagotavljanja spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.


1. O piškotkih in elementih v lokalni shrambi

Piškotki (in drugi podatki shranjeni iz spletnega mesta) niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih napravah shranjenih že veliko podatkov z različnih spletnih strani. Z zakonodajo (ZEKom-1) je prišlo do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.


2. Kaj so piškotki?

So informacije o aktivnostih uporabnika na spletu, ki jih večina spletnih strani shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik. Uporabnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni. Elementi v lokalni shrambi nimajo časovne omejitve.


3. Zakaj so potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove želje, zanimanja in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa bolj učinkovito in prijazno.

Nekaj konkretnih primerov uporabe:
  • Za boljšo uporabniško izkušnjo spletne strani obiskovalcem prilagodijo prikaz vsebine glede na pretekle obiske,
  • za shranjevanje izbire pri ustvarjanju ožjega izbora naprav in ponudbe ter njihove primerjave,
  • na delih spletnih strani, kjer je potrebna prijava, vas ohranijo prijavljene,
  • za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, tablica, mobitel), ki omogoča prilagajanje prikaza vsebine vaši napravi,
  • za spremljanje obiska, kar omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in ustreznosti oglasov ter stalno izboljšavo spletnih strani,
  • za delovanje določenih storitev so nujni (npr. spletne banke, spletne trgovine in druge oblike e-poslovanja, …).
Nujno potrebni piškotki:

To so piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in brez njih prenos sporočila v komunikacijskem omrežju ne bi bilo mogoče. Ti piškotki omogočajo uporabniku delovanje prijaznih spletnih storitev, boljšo uporabniško izkušnjo in za njih ni potrebno pridobiti soglasja.

Ime Namen Čas hrambe Podjetje
cookies_accept Nastavitev piškotkov 4 leta DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
device-id Identifikator brskalnika 4 leta DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
sso_jwt (ob prijavi) Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 4 leta DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
simple_wp_membership_sec Sistem naročnin 3 dni DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
mailchimp_landing_site Sistem obveščanja 1 mesec MailChimp
swpm_in_use Sistem naročnin 1 mesec DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
swpm_session Uporabnikova seja do zaprtja brskalnika DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tk_ai Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 1 dan DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tk_lr Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 1 dan DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tk_ro Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 1 dan DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tk_tc Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 1 dan DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
wp_woocommerce_session Podatki o uporabniki in njegovih nakupih do zaprtja brskalnika DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tk_lr Podatki o uporabniki in njegovih nakupih 1 dan DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
PIŠKOTKI LASTNE ANALITIKE
sesId Identifikator seje 20 minut DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
sessIdTime Čas začetka uporabnikove seje 20 minut DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
pgNb Zaporedna številka ogledane strani 20 minut DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
tos Čas na strani 20 minut DRUŠTVO ZA PROMOCIJO TRADICIONALNIH VREDNOT
DODATNI PIŠKOTKI ZA VODENJE ANALITIKE
_ga Unikatni identifikator 2 leti Google
_gid Unikatni identifikator 1 dan Google
_gat Uravnavanje števila zahtevkov 1 minuta Google
_webpushrEndPoint Sistem obveščanja o objavah 4 mesece Webpushr
_webpushrLastVisit Sistem obveščanja o objavah 3 dni Webpushr

Elementi za analitiko nam omogočajo, da prepoznamo in štejemo število uporabnikov ter zberemo podatke o tem, kako se spletna stran uporablja (npr. katere strani uporabniki najpogosteje odprejo in ali se uporabnikom na nekaterih straneh prikažejo sporočila o napaki). To nam pomaga izboljšati način delovanja naše spletne strani, na primer tako, da olajšamo iskanje tistega, kar iščete.

Google Analytics

Naša spletna stran uporablja Google Analytics, ki je storitev spletne analitike, ki jo zagotavlja Google. Google Analytics uporablja piškotke za analiziranje, kako uporabniki spletne strani uporabljajo. Podatke, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi spletnih strani (vključno z vašim naslovom IP) Google posreduje in hrani [na strežnikih v Združenih državah Amerike]. Google te podatke uporablja za ovrednotenje vaše uporabe spletnih strani, posredovanje poročil o aktivnostih na spletnih straneh upraviteljem, in za zagotavljanje drugih storitev, povezanih z aktivnostmi na spletnih strani in uporabo spleta. Google lahko te podatke prenese tudi tretjim osebam, če tako zahteva zakon, ali kadar tretje osebe obdelujejo podatke v imenu Googla. Google vašega naslova IP ne bo povezal z drugimi podatki, ki jih Google hrani.
Podrobne informacije o storitvi Google Analytics in svoji zasebnosti (vključno s tem, kako lahko nadzirate podatke, poslane Googlu) najdete na naslovu https://policies.google.com/privacy/partners.

Piškotki družbenih omrežij in piškotki tretjih oseb

Piškotki za družbena omrežja omogočajo deljenje vsebine spletne strani na nekaterih družbenih omrežjih. Vtičniki in orodja tretjih oseb uporabljeni kot piškotki, omogočajo delovanje funkcionalnosti, pomagajo analizirati pogostost obiskovanja in način uporabe spletnih strani.

Ime Namen Čas hrambe Podjetje
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Facebook
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Youtube
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Twitter
Različni Statistika ogledov spletne strani Različno Instagram

Opomba: članki, objavljeni na naših spletnih straneh, občasno vsebujejo tudi vsebine s tujih strani (angl. embed video). To pomeni, da uporabniku s tehničnega vidika serviramo vsebine tretjih strani (npr. YouTube), ki vključujejo lastne oglasne sisteme in s tem uporabniku namestijo lastne piškotke, ki jih uporabljajo za svoje namene, nad katerimi nimamo nadzora.

Prav tako vam bodo družbena omrežja Facebook, Google+ in Twitter piškotke nameščala glede na to, ali ste v njihovo storitev prijavljeni. Upravljanje njihovih piškotkov je urejeno s pogoji sodelovanja, ki ste jih kot uporabnik teh omrežij sprejeli ob registraciji.


4. Nastavitve piškotkov

Vsak uporabnik ima popoln nadzor nad piškotki in se lahko tako sam odloči, ali bo dovolil shranjevanje piškotkov na svoji napravi.

Na spletni strani nacionalnata.si, uporabnikom ponujamo možnost, da se odločijo o sprejetju ali zavrnitvi piškotkov. Pri tem opozarjamo, da njihova izključitev lahko privede do morebitnih težav s stranjo, nekatere funkcionalnosti spletne strani so lahko celo onemogočene. V primeru zavrnitve določenih piškotkov (npr. Piškotkov za boljše delovanje in napredno oglaševanje) bo uporabniku sorazmerno omejen prikaz vsebine in dostop do spletne strani.

Da bi zagotovili najboljšo uporabniško izkušnjo in optimalno delovanje naših spletnih strani, uporabnikom priporočamo, da piškotke sprejmejo.

Če želite odmakniti privolitev k rabi piškotkov, lahko to storite tukaj:

Ne želim piškotkov

5. Kako upravljati piškotke?

Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku. Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če ste soglasje za piškotke predhodno že dali in se pozneje premislili ter izključili prejemanje piškotkov v svojem brskalniku, bo vaš obisk na spletni strani razumljen kot prvi obisk. V tem primeru boste znova dobili obvestilo o piškotkih.


6. Dodatna vprašanja

Vsa nadaljnja vprašanja o piškotkih nam lahko sporočite na naslov info@nacionalnata.si.