Povežite se z nami

Kolumne

Pomanjkanje spletne Netikete (Social-media Netiquette) oziroma internetnega bontona

Objavljeno

dne

Sociologinja in mestna svetnica v Mestni občini Ljubljana Ana Zagožen opozarja na pomembnost internetnega bontona in predlaga učenje le-tega v šolah.

Zadnje čase ali kar zadnja leta se je nivo komunikacije na družbenih omrežjih zelo znižal, še posebno pri politično – aktualnih temah. Znatne spremembe v komunikaciji so vidne prav na spletnem portalu Twitter, kjer poteka glavna komunikacija med političnimi in družbenimi deležniki ter državljani. Vljuden dialog, izmenjavo mnenj in spoštovanje drugačnega mnenja so zamenjali nestrpnost, žaljivke, posmehovanja in agresivnost. Ko vstopiš v novo kulturo (v tem primeru na internet), se moraš temu primerno vesti, saj ravno nepoznavanje kulture povzroča zmedo in na takšen način lahko prizadenemo mnogo ljudi. Kljub temu, da smo v tistem trenutku na virtualnem omrežju, za njim stojijo resnični ljudje. Ne stroji ali roboti, pač pa ljudje z razumom, dušo in čustvi. Velikokrat obsojamo ljudi, ki jih ne poznamo, zato bi morali tudi na spletu pisati zgolj tisto, kar bi določeni osebi izrazili tudi v živo. Še posebno na spletu, ko je neverbalna govorica telesa zakrita, ko naš sogovornik ne vidi naše mimike in kretenj, takrat moramo biti še posebno previdni pri besedah.

Ljudje, ki so na vodilnih položajih v družbi; bodisi politiki, gospodarstveniki, predstavniki medijev, šolstva, zdravstva in vseh ostalih pomembnih družbenih vej, bi še posebno morali paziti, kakšen zgled ponujajo državljanom. Prav oni bi morali  ohranjati kulturni nivoja izražanja. Ne bi bila slaba ideja, da bi učenje internetnega bontona oz. Netikete vključili tudi v šolski sistem, glede na to, da se vse okoli nas digitalizira. Glede na to, da prav posebno mesto zaseda digitalizacija in IKT novosti, glede na dejstvo, da vedno več časa preživimo na spletu, da imajo do spleta dostop že zelo mladi predstavniki, bi bilo to izobraževanje še posebno dobrodošlo.

Skrbeti moramo za naš Slovenski jezik, za kulturo in tradicijo in prav skozi izražanje to našo bogato kulturo lahko ohranjamo. Politiki in ostali predstavniki družbe pa morajo biti zgled ostalim državljanom, saj je njihovo poslanstvo delati v dobro ljudi in so naši predstavniki, katere smo izvolili v upanju na boljši jutri.