Connect with us

Novice

Razkrivamo, kako je nekdanja menedžerka Svilanita Mojca Šubic, žena novinarja Mirana Šubica, poceni kupila vikend na Hrvaškem!

Published

on

Razkrivamo dokument, kako je nekdanja pomembna lastnica kamniškega Svilanita Mojca Šubic od kupca njenega lastniškega deleža poceni kupila vikend na Hrvaškem. Ali jo bosta pred zaporom rešila njen mož novinar Miran Šubic in Šubičev brat Anton Šubic?

Iz vrst kranjske policije oziroma s strani kranjskih kriminalistov je prišla zahteva na kranjsko tožilstvo, da v zadevi Svilanit zahtevajo razširitev obtožnice proti proti Mojci Šubic, nekdanji pomembni lastnici kamniškega podjetja Svilanit. V razširitvi obtožnice piše, da je Šubičeva kupila vikend na Hrvaškem (Fazina) za 50 tisoč evrov, ki pa dejansko dosega vrednost 450 tisoč evrov. Vikend ji je prodal Andrej Podgoršek v letu 2016. Podgoršek pa je takrat odkupil Šubičin delež v podjetju Svilanit. Ob tem organi pregona trdijo, da naj bi bilo premoženje zakoncev Šubic znašalo približno milijon evrov, kar je nesorazmerno z njunimi prihodki. Mož Mojce Šubic je znan novinar iz Gorenjske Miran Šubic. Sedanji novinar in urednik spletnega medija Trma je bil pred leti odpuščen kot dolgoletni novinar Dnevnika. Poleg tega ne smemo pozabiti še na Šubičevega brata, odvetnika Antona Šubica. Le ta je še kot sodnik na kranjskem sodišču v 90.ih razburkal slovensko javnost, saj v osmih mesecih ni bil sposoben napisati sodbe v primeru Elana. Kljub opravljanju dela odvetnika pa Anton Šubic še vedno velja za eno izmed sivih eminenc v ozadju na kranjskem sodišču. Ali bosta Miran in Anton Šubic rešila Mojco Šubic pred zaporomo? Bomo videli. 

Tokrat vam predstavljamo družinski klan Šubic iz Gorenjske. Sestavljajo ga nekdanji novinar Dnevnika in sedaj urednik/novinar spletnega medija Trma.si Miran Šubic, njegov brat- nekdanji vplivni kranjski okrajni sodnik in sedaj odvetnik Anton Šubic in žena Mirana Šubica, nekdanja lastnica  kamniškega Svilanita Mojca Šubic.

V preteklosti se je pisalo o spornih menedžerskih praksah Šubičeve v kamniškem podjetju Svilanitu. Spletni medij Siol je leta 2016 v članku Kamniški Svilanit novega lastnika našel na Štajerskem novinarja Tomaža Modica (sedaj novinarja Necenzurirano) razkril menedžerski prevzem Šubičeve v Svilanitu.

Mojca Šubic je skupaj s Sašom Pušnikom, tedanjim direktorjem financ in računovodstva prevzela Svilanit. Za prevzem enega od nekdanjih kamniških tekstilnih biserjev sta namenila vsega 7500 evrov lastnega kapitala in 250 tisočev evrov posojila. Plačilo glavnine stroškov prevzema v višini dva milijona evrov pa sta prenesla na Svilanit. Večino proizvodnje je Šubičeva preselila v Turčijo in korak za korakom izčrpavala podjetje.

Tudi časnik Delo je leta 2012 v članku Z namenom menedžerskega prevzema izčrpavali Svilanit? razkril ozadje spornega menedžerskega prevzema.  V njem so razkrili izsledke kriminalistične preiskave, ki je preučevala poslovanje Svilanita v obdobju 2004 do 2011. V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so osumljenci kot direktorji oz. člani uprav zlorabili, izčrpavali gospodarsko družbo z namenom menedžerskega prevzema in so družbo oškodovali za 14,1 milijona evrov. 

 

Svilanit je leta 2004 prevzela Bombažna predilnica in tkalnica Tržič (BPT), katera lastnica je bila Iskra ISD. BPT je pridobil približno 53-odstotni delež v Svilanitu, za kar so plačali 1,86 milijona evrov, hkrati pa je lastne delnice začel kupovati tudi Svilanit. Kmalu zatem se je začel proces združevanja BPT in Svilanita, v ta namen so ustanovili BPT-Svilanit, vso proizvodnjo pa so preselili v Kamnik. Nato pa je bila ustanovljena družba Sviteks, ki je od BPT kupila Svilanit so še po poročanju STA zapisali v Delu.


				Foto: Posnetek zaslona-Delo			Foto: Posnetek zaslona-Delo

Razkrivamo, da so kranjski organi pregona podali predlog za razširitev obtožnice na kranjsko tožilstvo. Ali ji je lastnik AD Vita Andrej Podgoršek ob nakupu njenega deleža v Svilanitu “poceni” prodal luksuzni vikend v Hrvaški Fažani? Cena Podgorškovega vikenda naj bi bila 450 tisoč evrov, Šubičeva pa ga je kupila zgolj za 50 tisoč evrov!?

Leta 2016 se je Mojca Šubic dokončno umaknila iz Svilanita. Takrat je svoj delež v podjetju prodala Andreju Podgoršku, direktorju in lastniku družbe AD Vita. A vse kaže, da tudi ta posel ni potekal čisto. Razkrito besedilo kranjskih organov namenenjenu kranjskemu tožilstvu razkriva, da je ob prodaji Svilanita

Mojca Šubic kupila vikend v hrvaški Fažani prav od Podgorška.Po pričevanju domačinov ga je Šubičeva kupila za 50 tisoč evrov, a je ocenjena vrednost vikenda najmanj 450 tisoč evrov. 

V dopisu piše, da imata Miran in Mojca Šubic premoženje v višini enega milijonov evrov, kar je po mnenju tožilstva nesorazmerno z njunimi prihodki. Premoženje obsega hišo na naslovu Zgornje Bitnje 240a, luksuzni vikend na Hrvaškem, trisobno stanovanje v Kranju (Župančičeva ulica 6) in stanovanje v centru Ljubljane.

 

 


				Dokument, ki razkriva nove sporne posle Mojce Šubic. Ali bo Šubičev rešil brat njenega moža Mirana Šubica, nekdanji sodnik in sedaj odvetnik Anton Šubic. (Foto: Bralec Prava.si)			Dokument, ki razkriva nove sporne posle Mojce Šubic. Ali bo Šubičev rešil brat njenega moža Mirana Šubica, nekdanji sodnik in sedaj odvetnik Anton Šubic. (Foto: Bralec Prava.si)

Ali bo Mojco Šubic na krajnskem sodišču rešil Anton Šubic, brat novinarja Trme Mirana Šubica? Anton Šubic dobil kazensko ovadbo s strani Pukšičeve komisije, ker osem mesecev ni napisal sodbe v primeru Elan?!

Pomemben člen družinskega klana Šubic je tudi Anton Šubic. Nekdanji v.d.  predsednika Temeljnega, sedaj  Okrajnega sodišča v Kranju opravlja že dlje časa delo odvetnika. V slovenski javnosti je buril duhove v 90. ih letih v primeru podjetja Elan.

Begunjski Elan je bil le še eno podjetje v vrsti, na račun katerega je živela nekdanja nomenklatura iz bivšega režima. Tako je Pavel Koder (zaposlen v Elanu od leta 1975 do 1990) razkril, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan v Elanu prejel darila za 400 tisoč takratnih nemških mark. V intervjuju za Demokracijo je leta 2015 povedal:

“Kot sem že leta 1993 dejal, je samo gospod Milan Kučan v letih od 1986 do 1989 dobil od Elana za več kot 400 tisoč nemških mark daril. Potem pa mi je leta 2000 gospod Peter Mayer, ki je vsa ta darila in denar prevzemal tudi za druge, ne samo za Kučana, ko me je srečal na Tromostovju, rekel: “Pavel, a veš, kako se Milan boji, če boš ti vse povedal?!”

 

Po stečaju Elana se je razkrilo, da si je Elan pridelal več kot 100 milijonov nemških mark veliko finančno luknjo. Na zatožni klopi sta se znašla takratni direktor Elana Uroš Aljančič in Pavel Koder kot finančnik družbe razkriva članek Kako je Elan zdrsnil s proge in zagrmel v brezno novinarja Aleša Žužka objavljen na Siolu leta 2014.

Oba sta bila takrat nepravnomočno obsojena, a ju je takrat zaporne kazni rešil prav Anton Šubic. Kljub obsodbi Šubic v osmih mesecih ni bil sposoben e napisati sodbe. Šubic pa se je sam izgovoril, da je takrat veljal nov kazenski zakonik in je sodbo enostavno pozabil napisati.

 

O spornih potezah Elana je razpravljala tudi preiskovalna komisija pod vodstvom takratnega poslanca SDS Franca Pukšiča. Na komisij ni manjkalo napetih trenutkov, soočila pa sta se tudi Koder in Kučan.


				Anton Šubic. (Foto: Posnetek zaslona-24ur, 24ur.com)

Anton Šubic. (Foto: Posnetek zaslona-24ur, 24ur.com)

Pukšičeva komisija pa je ob koncu svojega opravljenega mandata in dela vložila kazensko ovadbo na krajnsko okrožno državno tožilstvo proti vršilcu dolžnosti predsednika takrat temeljnega sodišča v Kranju Antonu Šubicu.

V kazenski ovadbi so mu očitali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Pukščičeva komisija je ovadbo vložila tudi na krajnsko policijo in takratnemu v.d. generalnega državnega tožilca Jožeua Friedlu, skupini tožilcev za posebne namene državnih tožilcev in ministru za pravosodje z zahtevo, da se vložena kazenska ovadba obravnava prednostno. Iz tega ni bilo nič, saj je bil Šubic vseh obtožb oproščen.

Miran Šubic “medijsko reketiral” za denar vplivne gorenjske gospodarstvenike in politike? Ali se je zaradi tega končala njegova novinarska pot na Dnevniku?

Miran Šubic je bil v preteklosti dolgoletni novinar Dnevnika. Pred leti so se razšli in je ustvaril spletni medij lokalne narave Trma.si. Izdajatelj medija je Društvo Trma, katerega je Šubic tudi zastopnik. V svojem mediju Trma so na tapeti predvsem gorenjski politični in gospodarski predstavniki vseh političnih barv.

A vse kaže, da se za kritičnimi članki skriva tudi t.i. “medijski reketing” Šubica. Iz več različnih virov smo izvedeli, da je še kot novinar Dnevnika pogojeval gorenjskim političnim in gospodarskim veljakom pred medijskim mirom, če bodo nakazali nekaj sredstev njemu ali pa Nogometnemu klubu Primskovo. V tem klubu je Šubic igral nogomet, kasneje pa je bil dolgo let med vodilnimi kadri v klubu.

 


				Miran Šubic. Mož Mojce Šubic in brat Antona Šubica. (Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)
Miran Šubic. Mož Mojce Šubic in brat Antona Šubica. (Foto: Posnetek zaslona-Dnevnik)

Nikoli se tudi ni izvedelo, zakaj je dobil Šubic odpoved z Dnevnika oziroma ga je zapustil. Nekateri poznavalci namigujejo, da je bil t.i. “medijski reketing” vzrok, da so se pri Dnevniku svojemu sedaj že nekdanjemu dolgoletnemu sodelavcu odpovedali in mu pomahali v slovo.

Luka Perš

Članek je bil prvotno objavljen na portalu Prava.si: https://prava.si/post/655589/dokument-razsiritev-obtoznicerazkrivamokako-je-nekdanja-menedzerka-svilanita-mojca-subic-poceni-kupila-vikend-na-hrvaskem

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.