Connect with us

Novice

Sodna saga v zadevi nezakonita aretacija Rumenih jopičev se nadaljuje. Čez sedem dni je ponovno razpisano zaslišanje, se bo tokrat vabljeni policist odzval?

Published

on

Od nezakonite aretacije Rumenih jopičev na Prešernovem trgu bo kmalu minilo že 2 leti. V času komunistične milice bi nezakonito aretacijo in celotni proces sodna veja oblasti brez težav izpeljala, v času socialnih omrežij, Twitterja in nešteto posnetkov in slik, pa sodniji to predstavlja velike probleme.

Nezakonita aretacija se je zgodila 25.6.2021 na Prešernovem trgu v Ljubljani. 13 pripadnikov Rumenih jopičev je bilo aretiranih brez zakonske podlage, poleg tega pa jim je bila kršena tudi osnovna pravica do izražanja mnenja – v nasproti z anarholevičarskimi kolesarji, ki na ta dan niso bili aretirani. Vseh trinajst nestrokovno priprtih Rumenih jopičev je prejelo plačilne naloge v višini dobrih 400 evrov, katere Jopiči ne želijo poravnati, saj so prepričani, da niso storili nič nezakonitega, policijsko obrazložitev JRM-jev pa so označili za laži in farse.

Rumeni jopiči so se odločili, da bodo svojo pravico in resnico izbojevali na pravni način. Pred časom so preko svoje odvetnice Monike Poje oddali 13 zahtevkov za sodno varstvo, zadeva je bila predana na MNZ, kasneje pa na Okrajno sodišče.

Farsa pa se na Okrajnem sodišču le še nadaljuje. Že dvakrat je bilo razpisano vabilo na zaslišanje za enega izmed nezakonito aretiranih, kot priča pa je bil vabljen tudi policist David Furman, ki se nobenega izmed dveh zaslišanj ni udeležil. Nesprejemljivo je, da se policist, ki predstavlja izvršno vejo oblasti, izogiba obravnavi na sodišču, ki predstavlja sodno vejo oblasti.

Čez sedem dni, torej 18.5.2023 pa se sodna farsa nadaljuje, saj je vabilo na zaslišanje prejel naslednji izmed Rumenih jopičev. Obravnavo bomo na Nacionalni tiskovni agenciji budno spremljali in o vsem obveščali naše bralce.

Podprimo 13 borcev Rumenih jopičev, ki so se zoperstavili 9000 politkolesarjem na Prešernovem trgu. To ni boj za 13 fantov, ampak boj za končanje drugorazrednosti pred zakonom v Sloveniji.

Prostovoljne prispevke lahko donirate na spodnje podatke:

Plačnik: vaše ime in priimek
Koda namena plačila: OTHR
Namen: Prostovoljni prispevek
Znesek: <željen znesek>
BIC banke prejemnika: KBMASI2X
IBAN: SI56 0400 1004 7070 791 (Nova KBM d.d.)
Referenca: SI00 in datum nakazila
Prejemnik: Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, Mestni trg 10, 1000 Ljubljana