Connect with us

Novice

Sporočilo Rumenih jopičev za slovensko policijo in pravosodje: “Domoljubje ni zločin! Ustavite sodne postopke proti mirnim državljanom.”

Published

on

Že leto in pol mineva od nezakonite aretacije Rumenih jopičev na Prešernovem trgu. Spomnimo, 25.6.2021, na Dan državnosti, se je na Prešernovem trgu odvijala neprijavljena antiproslava skrajnih levičarjev, anarhistov, marksistov in jugonostalgikov. Ker pa antiproslava ni bila prijavljena, se je na istem kraju ob istem času pojavila tudi manjša skupina domoljubov, ki so želeli na demokratični in svobodni način izraziti svoja politična stališča.

Manjšo skupino trinajstih domoljubov, imenovanih tudi Rumeni jopiči, je napadla gruča razjarjenih in besnih posameznikov, ki ne podpirajo svobode govora in izražanja za vse, temveč le za nekatere (levičarje). Policija je med obema skupinama ustvarila koridor, nakar so protagonisti antiproslave postali še bolj agresivni in se fizično lotili manjše skupine domoljubov. Policija je imela v tistem trenutku 2 zakoniti opciji: ali razpusti obe skupini, ali pa ustvari tako močan koridor, da med skupinama ne pride do večjega fizičnega spopada. Slovenska policija se je odločila za nezakonito opcijo – brutalno so aretirali manjšo skupino (ki je bila napadena!!), jih vklenili sredi Prešernovega trga kot največje kriminalce, in jih odpeljali na Policijsko postajo Moste.

Rumeni jopiči so ob nezakoniti brutalni aretaciji na svojih socialnih omrežjih zapisali:

“DOMOLJUBJE NI ZLOČIN! SRAMOTA za Slovensko policijo.
V skladu s filozofijo svojih predhodnikov, SFRJ milice, ste kriminalizirali ljubezen do domovine in se s tem pozicionirali kot politični akter.
Po mnenju policije, morajo domoljubi biti tiho celo na dan državnosti!”
Vir: Twitter Rumeni jopiči

Vseh trinajst nezakonito aretiranih Rumenih jopičev je prejelo plačilne naloge, na katere so vložili zahteve za sodno varstvo. Policija je po dolgih mesecih zavlačevanja zahtevke predala naprej na Okrajno sodišče. V decembru 2022 so se na omenjenem sodišču začele prve obravnave, na katerih pa neupravičeno ni bilo priče – policista. Obravnava je bila končana v pičlih štirih minutah, brez možnosti obtoženega domoljuba za zagovor.

Rumeni jopiči na socialnih omrežjih sporočajo, da se bodo borili za pravico in resnico. Vse podpornike vabijo k donacijam na njihov sodni proces:

Plačnik: vaše ime in priimek
Koda namena plačila: OTHR
Namen: Prostovoljni prispevek za Rumene jopiče
Znesek: <željen znesek>
BIC banke prejemnika: KBMASI2X
IBAN: SI56 0400 1004 7070 791 (Nova KBM d.d.)
Referenca: SI00 in datum nakazila
Prejemnik: Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, Mestni trg 10, 1000 Ljubljana