Connect with us

Slovenija

“ŠTUDENTSKIH” 388 MILIJONOV EVROV: REKTORSKE VOLITVE NA UNIVERZI V LJUBLJANI IN PRAVO MESARSKO KLANJE ZA ŠTUDENTSKE GLASOVE

Published

on

Čez manj kot dva meseca, natančneje 13. aprila letos bodo na Univerzi v Ljubljani potekale Rektorske volitve. Z volitvami v študentske svete članic Univerze v Ljubljani pa se je uradno začel tudi boj za študentske glasove in lov na več kot 388 milijonov evrov težak letni proračun Univerze v Ljubljani. V sredo, 10. 02. 2021 so na Univerzi v Ljubljani potekale volitve predstavnikov študentov v študentske svete članic in organe članic Univerze v Ljubljani. Prvič v zgodovini univerzitetnega visokošolskega sistema so volitve potekale elektronsko. Kjer pa kljub ”nezmotljivem sistemu”, za katerega je jamčila Univerza v Ljubljani in sam Rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič pa je na številnih članicah prišlo do številnih nedopustnih nepravilnosti. Na Fakulteti za družbene vede je sistem dobesedno odpovedal, zaradi česar so se volitve morale podaljšati za več kot štiri ure. Govorilo se je tudi, da je na Filozofski fakulteti sistem ˝zamešal˝ nekatere smeri in letnike študija in da so študenti lahko oddali glas, kar za oba predstavnika iz istega letnika… Na Fakulteti za pomorstvo in promet pa je po uradnih informacijah prišlo do zlorabe oblasti aktualnega predsednika Študentskega sveta Roberta Fona in prvakinje na listi TRIZOB Veronike Slapnik. Volilni odbor Univerze v Ljubljani je pritožbo obravnaval in odločil, da so se na Fakulteti za pomorstvo in promet dogajale tako velike kršitve, da se bodo morale volitve razveljaviti. Rektor Univerze v Ljubljani pa je bil primoran razpisati nove volitve na Fakulteti za pomorstvo in promet. V obtožnici so aktualnemu predsedniku Robertu Fonu iz skupine TRIZOB očitali zlorabo položaja in prirejanje kandidacijskega postopka, s katerimi se je želel obdržati na oblasti in skupaj s svojimi “pajdaši” TRIZOB še naprej brez nadzora obvladovati javni “študentski” denar.

Oškodovani študentje, ki niso imeli enakopravnih možnosti se predstaviti in kandidirati pod enakimi pogoji pa so po velikem strahu in razočaranju le zbrali pogum in svojo izkušnjo predstavili na komunikacijski platformi Facebook med študenti Fakultete za pomorstvo in promet. V ta namen so nam ogorčeni študentje sporočili, da bo žalna slovesnost ob padcu demokratičnih načel in boju proti sistemski korupciji in klientelizmu zaradi novega korona virusa, COVID-19, potekala virtualno, kjer se boste lahko s podpisom v žalno knjigo poklonili padcu demokracije v univerzitetnem prostoru.

Naj spomnimo, da so aprila letos predvidene nove rektorske volitve, neuradnih kandidatov je zaenkrat več. Poleg aktualnega Rektorja prof. dr. Igorja Papiča se omenjajo kandidati kot so dekan Fakultete za matematiko in fiziko, prof. dr. Anton Ramšak, dekan Veterinarske fakultete, prof. dr. Andrej Kirbiš, redni prof. dr. Igor Lukšič s Fakultete za družbene vede in še nekatera druga imena. Pri tako napetem boju pa bodo lahko imeli odločilni glas prav študenti, kar se je že nekajkrat pokazalo v preteklosti rektorskih volitev (nazadnje se je to zgodilo leta 2009 pri zmagi dr. Staneta Pejovnika iz Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo proti dr. Rudiju Rizmanu iz Filozofske fakultete).

Vsekakor pa se za stolček vreden več kot 388.236.515 evrov pravi boj s tem šele začenja!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.