Connect with us

Novice

V Združenju novinarjev in publicistov pozdravljajo začasno zadržanje dela novele zakona o RTVS

Published

on

V ZNP pozdravljamo začasno zadržanje dela novele zakona o RTV

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozdravljamo odločitev ustavnih sodnikov, da do končne odločitve začasno zadržijo izvajanje določb novele zakona o RTVS, ki se nanaša na konstituiranje organov RTV in imenovanje vodstva. Izražamo upanje, da bo ustavno sodišče tudi pri vsebinski presoji omenjenih določb ugotovilo, da so neustavne in jih razveljavilo.

Že od vsega začetka namreč v ZNP opozarjamo, da je novela, ki jo je sprejela vlada Roberta Goloba, namenjena izključno hitri, predčasni zamenjavi vodstva RTVS in nastavitvi ljudi, ki bodo lojalni novi vladi. Nikakor torej ne gre za to, da se bo z novelo umika politiko iz vodenja RTV, kot to zatrjujejo vlada in nekatere nevladne organizacije, tesno povezane z njo. Slednje dokazujejo že prva imenovanja novih članov sveta RTV, ki pod krinko demokratičnih postopkov potekajo izključno po političnem ključu. Že zdaj se kaže, da bo morebitni novi svet RTV svetovnonazorsko povsem neuravnotežen, nagnjen izrazito v levo, kar je natanko to, na kar smo opozarjali v ZNP, da se bo zgodilo.

Ustavno sodišče zato pozivamo, da sporne določne novele prepozna kot neustavne in s tem vsakokratni politiki onemogoči, da takoj po prevzemu oblasti zamenja vodstvo RTV. Zdajšnji zakon o RTV nikakor ni optimalen, vseeno pa vsakokratni vladi preprečuje takojšnje kadrovanje na RTV, s čimer slednji tudi daje določeno stabilnost.

Tudi trenutno stanje na RTV po naši oceni ni takšno, kot jo prikazuje manjša skupina političnih aktivistov na RTV, ki so očitno prepričani, da RTV pripada le njim in hkrati zmerjajo vse ostale novinarje, da so neprofesionalni in pristranski. Prav tako zaradi odločanja ustavnega sodišča RTV ne bo paralizirana. Vsi postopki in delo na RTV bolj ali manj tečejo kot običajno. Res pa je, da želijo nekateri stanje na RTV za politične potrebe prikazati kot kaotično.

Upravni odbor ZNP (20. 2. 2023)