Connect with us

Kolumne

Vzponi in padci Nacionalne tiskovne agencije, ki je nujno potrebna za pluralizacijo medijskega prostora v Sloveniji.

Published

on

Nacionalna tiskovna agencija je bila ustanovljena februarja leta 2021. Zastopnik Zavoda Phronesis, ki je bil nosilec NTA-ja, in hkrati glavni in odgovorni urednik, je bil ob samem začetku filozof Aleš Ernecl. Nov medijski projekt je bil med domoljubi v Sloveniji lepo sprejet, zgodba je imela velik potencial. Takoj po odmevnem medijskem pompu in pozitivnih ter negativnih reklamah, pa so se začela metanja polen pod noge.

Že v prvem mesecu delovanja se nas je lotil Inšpektorat za kulturo in medije, saj naj ne bi bili vpisani v medijski razvid. Inšpekcijski nadzor še do danes (20.12.2021) ni rešen, kasneje smo celo prejeli še dodatni postopek zaradi enake težave. Torej 2 inšpekcijska postopka sta še vedno v teku. Vse zaradi “nevpisa v medijski razvid”. Dejstvo, ki smo ga že večkrat obrazložili, in ga ob tej priložnosti še enkrat ponavljamo: Nacionalna tiskovna agencija je v postopku vpisa v medijski razvid, iz česar izhaja, da delujemo popolnoma zakonito in skladno z medijsko zakonodajo.

Stampedu medijskega inšpektorata je sledila blokada našega uradnega Twitter profila. In po blokadi še izbris Twitter profila. In nato izbris še enega. Po šestih izbrisanih Twitter profilih smo odnehali, in na tem socialnem omrežju nimamo več uradnega profila. Zganil se ni nihče. Nobeno društvo novinarjev, noben zagovornik enakih načel, nobena nevladna organizacija. Nihče. Ostali smo popolnoma sami, v naši bitki za svobodo govora in pluralnost medijske krajine v Sloveniji.

Po medijskem inšpektoratu in blokadi na Twitterju, je sledil še hekerski napad na našo spletno stran, zaradi česar je bil nekaj dni onemogočen dostop do medijskega portala. V vmesnem času smo vzpostavili novo (aktualno) spletno stran, katera je moderna in varna za uporabnike.

Zgodba se je nadaljevala z afero “fašistični medij”, kjer je Ernecl v šali dejal, da je NTA nov fašistični medij v Sloveniji. Iz dvournega pogovora s Stefanom Molyneuxom so iztrgali 5 sekundno lepljenko, in iz nje napravili umetno ustvarjeno afero. Sledile so obtožbe v mainstream medijih, ter odhodi nekaterih odmevnih kolumnistov in sodelavcev. Aleš je še nekaj časa vztrajal, junija 2021 pa je vodenje Nacionalne tiskovne agencije prevzelo Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot, pod takratnim predsednikom Urbanom Purgarjem, ki je postal tudi glavni in odgovorni urednik medija.

Urban Purgar je nekaj mesecev kasneje odstopil iz mesta predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, zaradi “Afere Hitler”, ki je bila prav tako kot Erneclova izjava o “fašističnem mediju” izvzeta iz konteksta. Vodenje Društva za promocijo tradicionalnih vrednot je do izvolitve novega predsednika prevzel Maj Šuklje, odgovorni urednik NTA pa je ostal Purgar. Konec septembra 2021 se je zgodil še en škandal, saj je rdeča sodnija za 1 leto v zapor na Povšetovi poslala glavnega in odgovornega urednika NTA Urbana Purgarja, ki zaporno kazen še vedno prestaja. V Evropski uniji podobnega primera ne poznamo.

V vmesnem času se je zgodilo še mnogo škandalov. Paypall je Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot blokiral račun in onemogočil zbiranje donacij. 25.6.2021 je bil v nezakoniti aretaciji Rumenih jopičev pridržan tudi nekdanji kolumnist NTA-ja, prav tako pa tudi eden izmed ustanoviteljev društva. “Ponosni nasledniki” so šli celo tako daleč, da so želeli preko državnega tožilstva društvo kar preprosto izbrisati.

Afer in škandalov je bilo v manj kot enem letu ogromno. Želeli so nas uničiti na vse možne načine. Nad nas so pošiljali inšpekcije, nam ukinjali Twitter in Paypall profile, v zapore pošiljali odgovorne urednike, nas medijsko linčali in nezakonito aretirali naše novinarje.

Nacionalna tiskovna agencija ponosno stoji in bo obstala še naprej. Ne bomo popuščali pred levičarskim enoumjem. Z vsemi močmi in napori se bomo borili za pluralizacijo medijskega prostora, ki ga Slovenija trenutno potrebuje bolj, kot kadarkoli prej.