Povežite se z nami

Intervjuji

Žan Žalec za tednik Demokracija: “Medijskega linča se ne bojimo, ker vemo, da smo na strani resnice in pravice”.

Objavljeno

dne

  1. Ste eden od ustanovnih članov Društva za promocijo tradicionalnih vrednot, ki je dobilo tudi status nevladne organizacije, kar je močno razburilo levičarje. Povejte nam kaj o sami ustanovitvi društva, njegovih glavnih namenih in dejavnostih?

Drži, skupaj s še dvema soustanoviteljema smo 5. 3. 2019 ustanovili Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot. Namen ustanovitve društva je bil združevanje ljudi, ki imajo interes delovati na področju tradicionalnih družinskih vrednot in ohranjanju kulturne identitete Slovenije ter njenih prebivalcev. Glavna cilja društva ob ustanovitvi sta bila povezovanje ljudi, ki želijo aktivno participirati pri raziskovanju kulturne dediščine Slovencev, ter vzpostavitev platforme za izmenjavo mnenj, izkušenj in dobrih praks s področja našega delovanja. Društvo se ukvarja z mnogimi zadevami, v statutu imamo opredeljenih kar 35 dejavnosti iz SKD (Standardna klasifikacija dejavnosti). Kot najpomembnejše dejavnosti bi izpostavil izdajanje knjig, obratovanje spletnih portalov in dejavnost tiskovnih agencij. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je založnik dveh knjižnih uspešnic, ki sta v spletni knjigarni vseknjige.si eni izmed najbolj prodajanih knjig. Naša prva knjiga je celo najbolj prodajana knjiga založbe Nova obzorja. Društvo pa je tudi izdajatelj spletnega medija Nacionalna tiskovna agencija, a se v uredniško politiko tega medija ne spušča in ga ne nadzira. V sklopu delovanja društva organiziramo delavnice, predavanja in okrogle mize na tematiko kulturne identitete Slovencev ter raziskovanja kulturne dediščine.

  1. Dotakniva se še že omenjenega ogorčenja levih nevladnikov in Sorosevih plačancev nad tem, da ima tudi vaše društvo status NVO-ja. Kako komentirate njihove proteste proti društvu, izredno sejo sklicano iz strani levih in liberalnih stran, ki so zahtevale odvzem statusa, vandaliziranje stvabe Ministrstva za kulturo in na splošno, njihove zahteve, da se vam odvzame status in, da se vas celo prepove?

Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je status Nevladne organizacije v javnem interesu prejelo 28. 5. 2021. Društvo izpolnjuje vse zakonske pogoje za pridobitev tega statusa. V tem kontekstu bi rad poudaril, da ministrstvo nima zakonske podlage, da prejete vloge za status NVO obravnava glede na vsebino, saj bi bile podelitve statusov v tem primeru odvisne od politične opcije na oblasti. Status se podeli, če društvo izpolnuje »birokratske oz. tehnične« kriterije. Našo trditev podpira tudi direktor CNVOS (Zavod center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) Goran Forbici, ki je pred kratkim medijem razložil, da naše društvo izpolnuje vse pogoje za podelitev statusa, torej so nam ga na ministrstvu morali podeliti. Forbici še poudarja, da si nihče ne želi živeti v državi, kjer bi minister odločil drugače, kot določa zakonodaja, s čemer se absolutno strinjamo. Želimo, da za nas veljajo enaki zakoni in »enaki vatli« kot za preostale NVO, predvsem tiste s sedežem na Metelkovi ulici 6.

To, da se celotna država, vključno z mainstream mediji, ukvarja s statusom javnega interesa nekega majhnega društva s tremi člani, je naravnost smešno. Odvzem statusa javnega interesa nima nobene zakonske podlage. Javno napovedujemo, v primeru, da nam bo katera izmed prihodnjih vlad želela odvzeti status, se bomo preko naše odvetniške službe pritožili na upravno sodišče. Prav tako bomo v primeru želje nezakonitega odvzema statusa zahtevali revizijo vseh podelitev NVO, do česar imamo pravico po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ).

Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD) je 17. 8. 2021 na Vrhovno državno tožilstvo vložila zahtevo, da se Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot prepove oziroma se ga izbriše iz registra društev. Vrhovno sodišče je zahtevo PMVD obravnavalo na Oddelku za civilne in upravne zadeve, kjer so presodili, da na podlagi 41. Člena Zakona o društvih (Zdru-1) za ukrepanje državnega tožilca ni nobene pravne podlage.

Razlog da želijo nekateri društvu odvzeti status javnega interesa oziroma še bolj radikalno, da ga celo prepovejo, tiči v tem, da je bivši predsednik društva v svojem prostem času pisal neke objave na socialnih omrežjih. Društvo je pravna enota, ki jo sestavljajo člani društva. Društvo ima svoj statut, ima dokumente, občne zbore in vse uradne protokole. Nikjer v delovanju društva noben uradni organ ni ugotovil niti ene zakonske nepravilnosti, zato odvzem statusa pravno ni možen. Društvo kot pravna oseba, po nobenem zakonu ne more biti odgovorno za izjave predsednika, ki jih je ta napisal na socialnem omrežju v prostem času izven društvenega delovanja.

Ob tej priložnosti naj še poudarimo, da društvo kot tako, prav tako pa tudi vsi člani društva, nasprotujemo vsem totalitarnim sistemom (komunizem, fašizem, nacional socializem), zato smo 3. 8. 2021 zagnali Peticijo za sprejem zakona o prepovedi javne uporabe vseh totalitarnih simbolov.  Peticijo je podpisalo kar 878 ljudi, srčno upamo, da bo takšna zakonodaja v Sloveniji sprejeta v bližnji prihodnosti.

  1. Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je tudi izdajatelj Nacionalne tiskovne agencije, kateri je bil zavrnjen vpis v medijski razvid, oziroma ni bila potrjena kot »uraden medij«. Kako to komentirate?

Tako je, Društvo za promocijo tradicionalnih vrednot je izdajatelj Nacionalne tiskovne agencije. Rad bi poudaril, da se društvo kot izdajatelj ne vpleta v uredniško politiko tega medija, saj ima NTA za to glavnega in odgovornega urednika, programskega direktorja, novinarje na terenu in kolumniste. Torej, društvo je izdajatelj medija NTA, nima pa nobenega vpliva na urednikovanje in usmeritve.

Interpretacija mainstream medijev glede zavrnitve NTA v medijski razvid je popolnoma napačna, saj sploh niso prebrali sklepa Ministrstva za kulturo. NTA je bila zavrnjena, ker so vlagatelji zamudili časovni rok za odpravo popravkov ministrstva, ne pa zaradi vsebinskih zadržkov. Bom razložil kaj to pomeni v praksi. Društvo je kot izdajatelj medija na Ministrstvo za kulturo oddalo vlogo za vpis v razvid medijev, nato pa od ministrstva prejelo popravke glede neskladnosti statuta društva z medijsko zakonodajo. V primeru, da bi bil izdajatelj medija podjetje, bi odgovorna oseba opravila deset minutni obisk na AJPES-u in zadeva bi bila urejena. Ker pa je izdajatelj medija društvo, je stvar iz pravnega vidika spremembe klasifikacij dejavnosti malo bolj kompleksna. Člani društva smo na občnem zboru sprejeli nov statut, ki je skladen z medijsko zakonodajo. Ker pa so na Upravni enoti Ljubljana birokratski črkobralci, je ta postopek trajal nekaj mesecev, kar je tudi razlog, da v časovnem okviru nismo odpravili vseh popravkov na Ministrstvu za kulturo. Trenutno je NTA ponovno v postopku vpisa v medijski razvid, društvo izpolnjuje vse zakonske določbe, zato pričakujemo, da bo medij v kratkem vpisan v medijski razvid.

Je pa v tem kontekstu še pomembno dejstvo, da medij lahko uradno deluje kot medij, že ko je v postopku vpisa v medijski razvid. NTA je uraden medij, skladen z medijsko zakonodajo.

 

  1. Zaradi vaših domoljubnih dejavnosti ste doživeli tudi medijski linč in vrsto napadov iz strani levičarskih novinarjev iz osrednjih medijev. Kako verjamete, da se je najbolje odzvati na takšne napade in kako je to na vas vplivalo?

Res je, mainstream mediji o meni in mojih prijateljih in znancih poročajo predvsem z negativno konotacijo, razširjajo nepreverjene laži in ustvarjajo medijski pritisk. Želel bi jim sporočiti, da se medijskega linča ne bojim. Naše orožje je resnica.

Najbolj pogosti medijski očitki o meni so, da sem se nekoč s prijateljem slikal z majico, na kateri je napis Defend Ljubljana, poleg pa slika kalašnikovke. Interpretacije te majice so v MSM popolnoma napačne. Simbol originalno izhaja iz Francije iz blagovne znamke Defend Paris. Na njihovi spletni strani je navedeno, da simbol kalašnikovke pomeni kombinacija dobrodelnosti in boja za človekove pravice, svobodo in človeško dostojanstvo. Te vrednote zagovarjam tudi sam, zato zavračam vse lažne očitke, ki jih o meni širijo lažnivi MSM.

Najbolj zanimivi so domišljijski spisi in pripovedke ter bajke Igorja Kršinarja, kateri o meni in mojih prijateljih in znancih piše praktično na tedenski ravni, vsi članki ki nas omenjajo, pa so vedno najbolj brani in komentirani. Naš življenski slog je izredno dinamičen, ukvarjamo se z mnogimi stvarmi, zato smo verjetno zanimivi tudi za rumene strani. Kot že rečeno, medijskega linča se ne bojimo, ker vemo da smo na strani resnice in pravice.

  1. Na Pohodu za življenje policija ni odstranila levičarskih protestnikov in podpornikov splava, ki so hoteli preprečiti shod. Še več, udeleženci Pohoda za življenje so morali spremeniti svojo pot zaradi blokade levičarjev. Kljub temu, da za razliko od organizatorjev pohoda, protest levičarjev ni bil prijavljen, jim je policija pustila motiti shod. To je v močnem kontrastu z odnosom policije do Rumenih jopičev, ki so bili za dan državnosti aretirani, ker so hoteli na miren način in demokratično izraziti nasprotovanje levičarski »antiproslavi«. Kaj so po vašem mnenju glavni razlogi za te dvojne standarde?

Glavna in najbolj pomembna razlika med omenjenimi shodi je ta, da je bil Pohod za življenje uradno prijavljen dogodek na policiji in Upravni enoti Ljubljana. Vsi ostali shodi ki potekajo ob petkih in drugih dnevih so neprijavljeni in posledično tudi nezakoniti. To, da je policija spremenila pot uradno prijavljenega shoda zaradi nezakonitega protishoda, je škandalozno.

Kot ste omenili, policija izvaja dvojna merila in protestnike ločuje glede na politično orientiranost, kar je v nasprotju z zakonodajo, prav tako pa tudi v nasprotju z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Najbolj šokantno je dejstvo, da so bili dne 25. 6. 2021 Rumeni jopiči napadeni, namesto napadalcev, pa so brutalno aretirali žrtve, torej trinajst domoljubov. Za podoben primer v Evropi še nisem slišal. To je škandal. Mitja Ribičič je v začetku devetdesetih let dejal, da so izvedli taktičen sestop iz oblasti, sodišč in policije pa ne bodo predali nikoli. Ta njegov rek velja tudi v letu 2021.

  1. Rumeni jopiči so se na ukrepanje policije in na prejete kazni zaradi kršenja javnega reda in miru tudi pritožili. Ali je njihova pritožba že obrodila kakšne sadove?

Kot mi je znano, je vseh trinajst nezakonito aretiranih Rumenih jopičev preko odvetniške službe oddalo zahtevke za sodno varnost. Epiloga še ni, pritožba še vedno čaka na obravnavo.

  1. Iz Bruslja in iz tujine prihajajo kritike, da je v Sloveniji, podobno kot po njihovem mnenju na Madžarskem, trenutno ogrožena svoboda govora. Kako bi to komentirali glede na lastne izkušnje in glede na to, da hočejo vaše društvo ukiniti ravno tisti, ki se v tujini pritožujejo o pomanjkanju medijske svobode v Sloveniji?

Izjave, da je v Sloveniji pod vlado Janeza Janše ogrožena svoboda govora nimajo stika z realnostjo. Medijska krajina v Sloveniji je izrazito nagnjena v levo. Vsi MSM, vključno z RTV, so levo usmerjeni, kar ni dobro za demokratičnost in pluralnost medijev v naši deželi.

Ravno tisti, ki v Bruslju govorijo o grožnjah glede medijske svobode Sloveniji, so tisti, ki so proti svobodni izbiri. Za njih velja samo tisto kar mislijo oni, drugega mnenja ne upoštevajo. Ti isti ljudje uničujejo stavbe, grozijo s smrtjo in napadajo vse, ki imajo drugačno politično miselnost od njih.

  1. Za konec nam povejte še kakšni so prihodnji načrti Društva za promocijo tradicionalnih vrednot?

Prvi kratkoročni cilj društva je uspešen vpis v razvid medijev za Nacionalno tiskovno agencijo. Srednjeročni cilj je ohranitev statusa NVO v javnem interesu, za kar bomo uporabili vsa pravna in demokratična sredstva. Dolgoročni cilji pa so delovanje v skladu s cilji in nameni društva, torej promocija tradicionalnih vrednot ter slovenske kulturne dediščine.

Intervju je bil prvotno objavljen v tedniku Demokracija.

Nadaljujte z branjem
Kliknite za objavo komentarja

Objavite odgovor

Za komentiranje se morate prijaviti.